Ciasta

Jogurtowiec z truskawkami

2 Min. czytania
Zabiegany weekend. Skąd ja to znam. Dziś muszę naprawić wszystkie szkody jakie wywołała czwartkowa nawałnica. Szkody balkonowo-kwiatowe. Moje piękne i wypieszczone pelargonie, proszą się o chwilę uwagi. Porywisty wiatr i okropne ulewy nieco nadwyrężyły ich stan, stąd też dzisiejsza akcja ratunkowa.  W ogóle ostatnie dni pogodowo były prawdę mówiąc fatalne. Przynajmniej mogę się pocieszyć, że co jak co, ale ja mieszkam w Trójmieście. Nie przyjechałam tutaj na wakacje czy muzyczny festiwal. Mam to za darmo., nie musiałam płacić za wichury i deszcz. Kiedy patrzę na prognozy pogody na najbliższe 16 dni i widzę tam wspaniałe perspektywy temperatur rozpoztartych pomiędzy 14 a 17 stopniami mam wrażenie, że żyję w innym wymiarze. Ja naprawdę nie oczekuję nie wiadomo czego. Nie muszę mieć 30 stopni i prażącego słońca. Ale te 20 to minimum. A tymczasem lato zdecydowanie nie pojawiło się póki co nad morzem. Jeżeli mogę Wam coś poradzić, nie przyjeżdżajcie do Gdańska. Oczywiście jeżeli liczycie na plażowanie, spacery w sandałkach i letnich sukienkach. Przesiadywanie w kawiarnianych ogródkach i łapanie słońca Jeżeli zaś lubicie sporty ekstremalne typu jak uciec przed ulewą, jak w 30 sekund wysuszyć przemoczone spodnie, albo też macie fajną kolekcje płaszczów przeciwdeszczowych, które pokazać na deptaku to rzeczywiście zapraszam. Nie pamiętam, żebym o tej porze roku musiała chodzić dzień dnia w wiosennym płaszczu i solidnym szalu.
No cóż, pogodę zdecydowanie trzeba sobie osłodzić. Bez porcji słodkości ani rusz. Jako, że aura nie nastraja do długiego gotowania, albo raczej do podejmowania wysiłku, polecam bardzo prosty placek jogurtowy z owocami. Szykuje się go błyskawicznie, brudzi jedną miskę i ciasto rusza do pieca. A po 45 minutach cały dom pachnie świeżym ciastem. Niezbyt słodki, mięciutki i delikatny. Bardzo puszysty, do tego kaszubskie truskawki i odrobina cukru pudru. Wspaniały wypiek. W sam raz na byle jaki wypiek.


Składniki:
400 ml jogurtu naturalnego
2 duże jajka
400 gramów mąki pszennej
1/3 szklanki oleju rzepakowego
4 łyżki cukru kokosowego
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Łyżka proszku do pieczenia
Około 10 truskawek

Dodatkowo:
 Cukier puder

Jajka i jogurt wyjmuję z lodówki na pół godziny przed pieczeniem.
Jogurt łączę z jajkami i cukrem, ucieram całość, dodaję olej.
Przesiewam mąkę, dodaję cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam wszystkie składniki.
Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte i suche truskawki kroję na połówki i wciskam w ciasto.
Place piekę w 185 stopniach przez 45 minut. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Moje rady:
1. Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki z lodówki miały temperaturę pokojową, dzięki temu nie będzie zakalca. Nie dawajcie też za dużo owoców,  im więcej tym większa pewność, że będzie zakalec.
2. Do tego ciasta możecie dodać każdy rodzaj owoców, jakie akurat macie pod ręką.

1495 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto cytrynowe z kruszonką

35 minut Min. gotowania
Listopad mnie nie oszczędza. Ten ostatni czas jest naprawdę ciężki, wymagający i dający mi w kość. Wyobraźcie sobie, że cały zeszły tydzień…
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….

52 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.