Desery

Kakaowa babka z matchą

1 Min. czytania
Co byście powiedzieli by weekend rozpocząć razem z kawałkiem pysznego ciasta? Jeżeli myślicie podobnie, i do wieczornego relaksu chętnie byście zjedli coś pysznego to polecam wyjątkową babkę. Intensywnie kakaową, ale i bardzo orzeźwiającą, wszystko dzięki połączeniu kakao i matchy. Moja rodzina uznała,że to jedno z lepszych ciast jakie miała okazję jeść, a sami zobaczcie,że ten efekt można osiągnąć naprawdę niewielkim nakładem pracy. Ciasto robi się bardzo szybko, składniki są proste. No może poza Matchą, jej nie kupicie w małym osiedlowym sklepiku,ale warto ją mieć w kuchennej szafce, bo jej dodatek naprawdę odmienia smak wielu deserów. I zwykłej kakaowej babki. Wystarczy dodać dwie łyżki i już możecie zachwycać swoich gości. Nikt nie zgadnie,że ta wilgotna i smakowita babka powstaje w 10 minut. Moim skromnym zdaniem jest idealnym ciastem na ten weekend. Łączy bowiem wszystko to co uwielbiam w piątkowe wieczory, kubek herbaty i dawkę kakao.  Ten tydzień bardzo mnie wymęczył. Bardzo lubię swoją pracę, ale po tak ciężkim tygodniu z wielką przyjemnością witam piątek i zapowiedź dwóch wolnych dniu. Przy takim cieście miło się planuje wolny czas…..
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki


Składniki:
150 gramów masła
6 łyżek cukru
3 duże jajka
150 ml mleka
350 gramów mąki pszennej 750
Łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki herbaty Matcha
Parę kropli esencji waniliowej
Polewa:
25 gramów masła
2 łyżki mleka
4 łyżki kakao
Łyżka brązowego cukru
Dodatkowo masło i kasza manna do formy

Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję jajka-pojedynczo.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy jajecznej. Następnie dodaję mleko i esencję waniliową. Dokładnie mieszam.
Masę dzielę na dwie równe części. Do jednej dodaję kakao, do drugiej Matchę.
Keksówkę smaruję masłem i wysypuję kaszą manną, na przemian wylewam masę zieloną i kakaową. Ciasto piekę 45 minut w 185 stopniach-do suchego patyczka.
W rondelku podgrzewam masło z mlekiem i cukrem, dodaję kakao i energicznie mieszam. Polewą dekoruję ciasto.

1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…

60 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.