Obiady

Kapusta i pulpety czyli gołąbkowa potrawka

1 Min. czytania
Ostatnio chodziły za mną gołąbki. Dosłownie słyszałam kapuściane kroki za sobą i to przez cały dzień. Ale nie oszukujmy się, po bardzo pracowitym dniu nie ma się ochoty na  szykowanie pracochłonnego dania. A takim właśnie są gołąbki. Nie chcąc rezygnować z unikalnego smaku duszonej kapusty i mielonego mięsa, postanowiłam wykombinować nieco inną wersję gołąbków. Dużo szybszą i dużo prostszą. A to ma znaczenie kiedy złapie Was ochota na gołąbki w pracowitym tygodniu. Moja gołąbkowa potrawka zyskała uznanie w rodzinie. Smakowała wybornie, danie jest sycące, śmiało można zrobić go na dwa dni, bo dnia następnego całość smakuje nawet lepiej. Kolejny raz przekonałam się, że w prostocie tkwi wielka siła.  Bardzo polecam Wam taką wersję gołąbków, zaskoczycie rodzinę i samych siebie.


Składniki na 5 porcji:
500 gramów mięsa mielonego z łopatki
200 gramów mięsa mielonego wołowego
1 cebula
2 łyżki kaszy manny
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
Duża szczypta słodkiej papryki
Dwie szczypty majeranku
Świeżo mielony pieprz
Sól
Główka młodej kapusty
0,75 litra warzywnego bulionu-najlepiej domowego
3 listki laurowe
Duża szczypta kminku
3 ziela angielskie
Duża łyżka suszonej włoszczyzny
Sól
Pieprz
Łyżka masła
Łyżka mąki

W garnku podgrzewam bulion.
Zabieram się za przygotowanie pulpecików. Siekam drobno cebulkę, czosnek wyciskam przez praskę, dodaję do mięsa. Doprawiam przyprawami, łączę z kaszą manną. Dokładnie wyrabiam masę i formuję średniej wielkości pulpeciki. Przekładam je do bulionu i gotuję około 15 minut.
Kapustę myję siekam, dodaję do pulpecików. Czas dodać przyprawy- ziele angielskie, suszoną włoszczyznę, liście laurowe, kminek, sól i pieprz. Duszę całość aż kapusta zmięknie-około 25 minut.
Na patelni roztapiam masło, dodaję do niego mąkę, szykuję jasną zasmażkę, dodaję ją do potrawki, podgrzewam całość około 5 minut.
Gotową potrawkę podaję z pieczywem albo ryżem.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

51 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.