
Masło wkładam do zamrażarki. Żurawinę zalewam wrzątkiem.
Jabłka myję, ścieram na tarce razem ze skórką. Dodaję cynamon, sok z cytryny i żurawinę.
W misce łączę mąkę, kaszę i cukier z wanilią. Formę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Na dnie wysypuję 1/3 mieszanki sypkiej, na to wykładam połowę jabłek, przykrywam mąką i kaszą, a na to znów kładę jabłka. Do ostatniej części mieszanki dodaję brązowy cukier i przykrywam jabłka. Ścieram masło na tarce na wierzch. Ciasto piekę przez 50 minut w 170 stopniach.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Ojej jak ja dawno już nie jadłam szarlotki, narobiłaś mi smaka
🙂
Kocham wszystko co ma jabłka – zwłaszcza w wypiekach. 🙂
🙂
Bardzo przypomina mi smak mojego dzieciństwa. Podobną robi moja babcia. Smak niezastąpiony 🙂
😉
Dawno już nie jadłam szarlotki, muszę to koniecznie nadrobić 🙂
Koniecznie:-)
Nasza siostra kiedyś zrobiła tą szarlotkę sypaną i naprawdę była pyszna choć najlepiej to smakowała kiedy była jeszcze ciepła 😀
Ciekawy patent z tą kaszą manną – jeszcze nie widziałam takiego przepisu! 🙂
OMG. So pretty. I like!
** Join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
INSTAGRAM @BEAUTYEDITER
BEAUTYEDITER.COM
Ona jest dobra i na ciepło i następnego dnia:-)
🙂
🙂
Bardzo lubię szarlotkę, pierwsza klasa 🙂
Bardzo ją lubię! Naprawdę baaaardzo 🙂
Szarlotka to nie jest moje ulubione ciasto, ale wygląda przepysznie 🙂
Pyszna! Lubię szarlotki 🙂 A tak dawno nie jadłam… 🙁 Pozdrowionka!
🙂
🙂
to zapraszam na kawałek:)
ja tak samo:)
Wszystkie szarlotki kocham miłością bezgraniczną! Wspaniała 🙂
Mmm wygląda cudownie! A szarlotka to obok sernika moje ulubione ciasto, z lodami waniliowymi <3
I też moim pierwszym wypiekiem była szarlotka, ale pieczona z przyjaciółką i miałyśmy po 8,9 lat 😀 Dobrze zaczęta nauka pieczenia najważniejsza 😀
Pysznie, na ciasto z jabłkami zawsze mam chęć 🙂
omomom… W parzę z sernikiem, szarlotka to moja ukochane ciasto, wprosiła bym się na kawałek bo wygląda obłędnie. 🙂
😉
😉
😉
😉
Uwielbiam taką szarlotkę. Jest szybka i pyszna 🙂
Uwielbiam taką szarlotkę. Jest szybka i pyszna 🙂
🙂
piękne szarlotkowe wspomnienia i pyszna szarlotka;) u nas też jest pieczona często:)
🙂
Kocham szarlotke! Nie wiem jak u Was, ale moja babcia (i ogólnie tutaj u nas ) mówi się jabłecznik :)) pozdrawiam nataliakupczak.blogspot.com
Uwielbiałam się zajadać szrlotką z jabłkami w dzieciństwie. <3
🙂
u mnie szarlotką nazywamy kruche ciasta, a jabłecznik to te ucierane, tak mama mi wpoiła:)
Najlepsze ciasto na świecie! 🙂
😉
kocham szarlotkę 😉
Za mną "chodzi" szarlotka na ciepło z dodatkiem lodów..Musiała być pyszna!:)
Szarlotka zawsze mile widziana i zawsze pyszna! 🙂
Robiłam niedawno w przybliżeniu podobne do Twoich 🙂 bardzo smaczne. Pozdrawiam.
Robiłam niedawno w przybliżeniu podobne do Twoich 🙂 bardzo smaczne. Pozdrawiam.
Uwielbiam :)))
Czasami żałuję, że mi się szarlotka z dzieciństwem nie kojarzy. W domu się takiej nie robiło – raczej serniki, których nie lubię i karpatka. No i pleśniak, ukochane ciasto z dzieciństwa! Ale teraz ja robię szarlotki i to na jesień z własnych jabłek 🙂
Boska! Spisaliście się – jestem pewna – na medal 🙂