W garnku podgrzewam bulion.
Zabieram się za przygotowanie pulpecików. Siekam drobno cebulkę, czosnek wyciskam przez praskę, dodaję do mięsa. Doprawiam przyprawami, łączę z kaszą manną. Dokładnie wyrabiam masę i formuję średniej wielkości pulpeciki. Przekładam je do bulionu i gotuję około 15 minut.
Kapustę myję siekam, dodaję do pulpecików. Czas dodać przyprawy- ziele angielskie, suszoną włoszczyznę, liście laurowe, kminek, sól i pieprz. Duszę całość aż kapusta zmięknie-około 25 minut.
Na patelni roztapiam masło, dodaję do niego mąkę, szykuję jasną zasmażkę, dodaję ją do potrawki, podgrzewam całość około 5 minut.
Gotową potrawkę podaję z pieczywem albo ryżem.
Ostatnio chodziły za mną gołąbki. Dosłownie słyszałam kapuściane kroki za sobą i to przez cały dzień. Ale nie oszukujmy się, po bardzo pracowitym dniu nie ma się ochoty na szykowanie pracochłonnego dania. A takim właśnie są gołąbki. Nie chcąc rezygnować z unikalnego smaku duszonej kapusty i mielonego mięsa, postanowiłam wykombinować nieco inną wersję gołąbków. Dużo szybszą i dużo prostszą. A to ma znaczenie kiedy złapie Was ochota na gołąbki w pracowitym tygodniu. Moja gołąbkowa potrawka zyskała uznanie w rodzinie. Smakowała wybornie, danie jest sycące, śmiało można zrobić go na dwa dni, bo dnia następnego całość smakuje nawet lepiej. Kolejny raz przekonałam się, że w prostocie tkwi wielka siła. Bardzo polecam Wam taką wersję gołąbków, zaskoczycie rodzinę i samych siebie.
Składniki na 5 porcji:
500 gramów mięsa mielonego z łopatki
200 gramów mięsa mielonego wołowego
1 cebula
2 łyżki kaszy manny
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
Duża szczypta słodkiej papryki
Dwie szczypty majeranku
Świeżo mielony pieprz
Sól
Główka młodej kapusty
0,75 litra warzywnego bulionu-najlepiej domowego
3 listki laurowe
Duża szczypta kminku
3 ziela angielskie
Duża łyżka suszonej włoszczyzny
Sól
Pieprz
Łyżka masła
Łyżka mąki
Też za mną chodzą takie pyszne gołąbki 🙂 Ale jak najbardziej zjadłabym też potrawkę w deseń gołąbków niekoniecznie nimi będącą. Smakowicie to wygląda powiem Ci. Ostatnio ciągle jadłam pulpety, tak mi zasmakowały, ale wcale mi się nie znudziły 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
bardzo Ci polecam;)
Gołąbki jak gołąbki, bo prezentują się pysznie ale ten chlebek z ziarnami! O mniam cudowne połączenie 😀
🙂
Jak zawsze pysznie:)
Nawet nie wiesz jak ogromną fanką takich pulpetów jestem. 🙂 Coś wspaniałego!
🙂
😉
Smacznie wygląda! 🙂
A mój mąż jeszcze wczoraj wspominał, że gołąbki za nim chodzą 😉 a u Ciebie taka fajna propozycja 🙂
Niesamowicie wygląda 😀
Jest pysznie 🙂
Pychotka!
😉
😉
dziękuję:)
widać grupowo spacerują te gołąbki:)
dziękuję:)
Ale sprytne danie – moje ukochane gołąbki w wersji mniej pracochłonnej. Wypróbuję z pewnością.
Lubię gołąbki i jak tylko jestem w domu rodzinnym, mama mi je przygotowuje….bo dla mnie są zbyt pracochłonne;) Bardzo fajna propozycja! Może sama siebie zaskoczę (albo mamę) i przygotuję szybszą ich wersję. I każdy będzie zadowolony;) Tak czy inaczej wyglądają bardzo apetycznie!:)
Ciekawe danie, chętnie spróbowałabym jego smaku 🙂
😉
😉
😉
Zjadłabym gołąbeczka 🙂 są pyszne 🙂 zapraszam na kuleczki jaglane! nataliakupczak.blogspot.com
😉
Na pewno pyszne:)
Warte uwagi, uwielbiam 🙂
😉
😉
Bardzo fajne danie, bardzo lubię takie pyszności 🙂
Bardzo fajne danie, bardzo lubię takie pyszności 🙂
🙂
Ach te gołąbki… Uwielbiam 🙂
Zawsze wolałam gołąbki w takiej właśnie wersji 😀
🙂
🙂
takie obiadki to ja lubię i to nawet bardzo 🙂 a to prawda – w prostocie tkwi siła! 🙂
Uwielbiam gołąbki ^^, a to świetna alternatywa dla nich 🙂
🙂
🙂
Takie "uproszczone" gołąbki to ekstra pomysł 🙂
Pyszności 🙂
zapraszam blogbeautymix.blogspot.com
🙂
🙂
I kolejny przepis, który muszę koniecznie wypróbować;)
I kolejny przepis, który muszę koniecznie wypróbować;)
polecam:)
To coś dla mnie – kocham gołąbki, ale brakuje mi cierpliwości i czasu na ich przygotowywanie…
Wspaniale się prezentują, aż zgłodniałam 🙂