Ciasta

Kawowa Stefanka z czekoladą

1 Min. czytania
No i znów mnie macie. Deser z kaszą manną. Tym razem w formie ciasta. Może to i trochę dziecinne, ale kto mi zabroni? Kaszę mannę uwielbiam i koniec. Tym razem w wersji z kawą i czekoladą. Trochę tak poważniej, trochę tak doroślej. W końcu kawa to marzenie każdego dziecka! Co prawda kawoszem/ kawoszką nie jestem, ale aromat kawy w deserowych wyrobach bardzo lubię. Tak więc połączyłam kaszę manną z kawową nutą. A raczej z wyraźnym smakiem kawy. I do tego czekolada… Można się rozpłynąć. Ja zdecydowanie czułam się wspaniale po kawałku takiego ciasta. Co prawda musi odleżeć trochę czasu w lodówce, ale za to jego przygotowanie to mniej więcej kwadrans. Wystarczy więc uzbroić się w odrobinę cierpliwości, a potem już po prostu się rozpieścić tym smakiem! Dla mnie to deser  idealny.

Składniki:
0.5 litra mleka
2 paczki cukru z prawdziwą wanilią
2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki masła
Szklanka kaszy manny
około 30 herbatników


Polewa:

50 gramów gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
1 łyżeczka masła

Mleko podgrzewam z cukrem i kawą, dodaję masło. Gdy mleko się zagrzeje, wsypuję kaszę mannę. Gotuję około 6-7 minut, aż kasza wyraźnie zgęstnieje.
Formę do pieczenia ( najlepiej z ruchomym dnem) wykładam papierem do pieczenia, układam pierwszą warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarowuję masę kawową, powinna być ciepła. Przykrywam kaszę mannę kolejną warstwą herbatników.
W rondelku roztapiam czekoladę z masłem i mlekiem, ciepłą polewą smaruję ciastka. Stefankę chłodzę przez minimum dwie godziny w lodówce.

1513 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…
Ciasta

Sernik baskijski z matchą

35 minut Min. gotowania
Wychodzę z założenia, że matchę się kocha, albo szczerze nienawidzi. Ja ją po prostu kocham i jako herbatę do picia, i jako…
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…

29 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.