Vege

Obiadowa sałatka z sojowymi schabowymi.

2 Min. czytania
Byłam wtedy w klasie maturalnej. Było świeżo po feriach, a ja świeżo po chorobie. Całe ferie przechodziłam z jakimś paskudnym zapaleniem krtani. Nieszczęśliwie zaraziłam młodszego brata. Zamiast pojechać z mamą na ferie, 11 latek nudził się w domu i kasłał na potęgę. Mama postanowiła lekko nagiąć czas, i kiedy wszyscy wracali do domu i szykowali się do powrotu do szkoły, zabrała brata na mini ferie. W każdym razie w domu zostałam ja, siostra i tata. Jako, że moja siostra była świeżo upieczoną studentką wracała do domu dość późno. Rolę domowej kucharki przejęłam więc ja. Ale wiadomo, szkoła, nauka, powtórki do matury. Nie miałam czasu na gotowanie. Szkoda mi było jednak taty, bo zmęczony wracał z pracy, i marzył o ciepłym obiedzie. W szafce znalazłam kotlety sojowe, z których mama robiła oszukane flaczki. Ja robiłam przez 4 dni z rzędu oszukane schabowe. Tata był zachwycony, albo przynajmniej idealnie udawał. W każdym razie sojowe kotleciki zawsze mam w szafce. Wystarczy je namoczyć w bulionie, opanierować  i usmażyć. I obiad gotowy. Teraz też ogarnęło mnie kulinarne lenistwo i wyjęłam z dużą przyjemnością z kuchennej szafki sojowe kotleciki. Zrobiłam z nich obiadową sałatkę, która zaspokoi nawet największy głód.


Składniki na 2 porcje:

5 sojowych kotlecików
100 gramów kaszy kuskus
Pół dużego ogórka
1 pomidor
1 jajko
300 ml bulionu
2 łyżki bułki tartej
Duża garść szczypiorku
Słodka i ostra papryka
Sól
Pieprz
Oliwa
Sok z połowy cytryny

Kuskus zalewam 200 bulionu, odstawiam na 5 minut, kilka razy mieszam.
Kotleciki sojowe zalewam 100 gramów bulionu, odstawiam na 10 minut, następnie osączam z płynu. Kotleciki posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Ubijam lekko jajko, doprawiam ostrą papryką. Sojowe kotleciki panieruję w jajku, a następnie w bułce tartej. Na rozgrzanej oliwie smażę kotleciki, około 2,5 minut z każdej strony, kroję na kawałki.
Obieram pomidora i ogórka, kroję na mniejsze kawałki, dodaję do kaszy. Siekam szczypiorek, łączę go z 1 łyżką oliwy, pieprzem i sokiem z cytryny, polewam sosem kaszę z warzywami. Na kaszy kładę kotleciki. Można podawać sałatkę na ciepło, jak i na zimno w formie lunchu.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

39 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.