Ciasta

Keks budyniowy

2 Min. czytania
Święta, Święta i już po. Na szczęście przed nami kolejny przedłużony noworoczny weekend. Choć pewnie jest spora grupa szczęśliwców, którzy mają wolne ciurkiem. Ja niestety musiałam wrócić na chwilę do pracy by zacząć akcję o wdzięcznej nazwie – Inwentaryzacja magazynu. Ale cały czas pozostaję w świątecznej atmosferze. Jest choinka, ciągle doglądam prezentów, sprawdzając, czy aby na pewno wciąż są i cieszą oko. A inne zmysły wciąż cieszą świąteczne smaki. Niestety po tym pysznym keksie pozostało już tylko wspomnienie. Ale muszę podzielić się z Wami tym przepisem. Mam nadzieję,że keks pełen bakalii, to nie tylko jednorazowe ciasto, przypisane jedynie do Wigilii? Ja chętnie je jem cały rok, z różnymi dodatkami. Tradycyjny przepis od cioci Klary, wzbogaciłam w tym roku o dodatek budyniu, oraz suszone śliwki i figi. Całość wyszła naprawdę wyjątkowo. Keks nie był suchy, tylko soczysty dzięki owocom. Delikatny dzięki dodatkowi budyniu. Słodki, ale przełamany mocno cytrynowym lukrem.  Jak dla mnie idealny. Zupełnie taki jak te święta…

Chciałabym złożyć Wam życzenia na Nowy Rok. Życzę zdrowia. Bo jak ono jest, to wszystko inne też jakoś się układa. Więc bądźmy zdrowi!

Składniki:
150 gramów masła
3 jajka
300 gramów mąki
100 gramów cukru
1/2 szklanki suszonych rodzynek, fig, śliwek
2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej
1 łyżka suszonej skórki cytrynowej
200 ml gorącej herbaty earl grey
1 paczka waniliowego budyniu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
Kandyzowana skórka cytrynowa
Masło i bułka tarta do formy

Bakalie siekam na mniejsze kawałki, zalewam wrzącą herbatą, zostawiam na pół godziny, odcedzam, obtaczam w łyżce mąki.

Roztapiam masło w rondelku, dodaję cukier. Chwilę studzę. Oddzielam białka od żółtek, do żółtek dodaję przestudzone masło, proszek budyniowy i do pieczenia, dosypuję mąkę. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i bardzo delikatnie mieszam. Na końcu dodaję bakalie,bardzo delikatnie łączę je z ciastem.
Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni, ciasto wylewam do keksówki, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Keks piekę około 60 minut.
Z podanych składników kręcę gęsty lukier, smaruję nim ciasto, posypuję skórką cytrynową.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

47 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.