Ciasta

Zimowe kokosanki

1 Min. czytania
Moja siostra od kilku miesiącu chodziła za mną i prosiła o kokosanki. No i tak prosiła, i prosiła, że dałam się namówić. Co prawda kazałam jej czekać całą jesień, ale w końcu się doczekała! Kokosanek nigdy nie robiłam, owszem bardzo lubię smak kokosa, ale nie na tyle, by namiętnie kupować kokosanki. Zresztą często te z piekarni, są suche w środku i przez to mało smaczne. Ja lubię takie, które są z zewnątrz kruche, a w środku delikatnie wilgotne, ciągnące się, lekkie, aksamitne, a nie przesuszone bezy. W końcu jednak nadszedł ten dzień, ten poranek, kiedy rano wstałam i powiedziałam sobie – robię kokosanki. Ten przepis jest bajecznie prosty. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach, piec ciastka od razu po wyłożeniu na blachę i bardzo dobrze rozgrzać piekarnik. A reszta zrobi się prawie sama. Kto lubi kokosowe nadzienie w batoniku Bounty, ten będzie w niebie. Te kokosanki tak właśnie smakują! Do tego są otulone solidną warstwą cukru pudru, która wygląda niczym śnieg. Znikają błyskawicznie, szczególnie polecam je w śnieżne i mroźne wieczory.Z kubkiem gorącej czekolady są słodką rozpustą.A za moim oknem po wczorajszej śnieżycy jest magicznie. Biało aż po horyzont!

Składniki:
2 białka
1 cała szklanka wiórków kokosowych
5 łyżek cukru
Ekstrakt waniliowy
125 gramów masła
4 łyżki mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru

W garnuszku z grubym dnem roztapiam masło z cukrem i wanilią, dodaję wiórki kokosowe i chwilę całość podgrzewam, dolewam mleko i zostawiam do całkowitego wystudzenia. Następnie dosypuję mąkę ziemniaczaną.
Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaje do masy kokosowej, delikatnie mieszam. Masa być  bardzo gęsta.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, łyżką formuję kokosanki z górką na wierzchu. Piekę ciasteczka 12-14 minut w 190 stopniach. Po przestudzeniu obficie posypuję cukrem pudrem.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

49 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.