Lubię odkrywać nowe smaki, próbować nowych połączeń i dań, ale nad wyraz cenię sobie klasykę. Nic mnie nie tak uspokaja jak kuchenne robótki przy tradycyjnych daniach. Kiedy lepię, kleję, wałkuję, wycinam czuję się jak w niebie. Kluski, pierożki… Ubóstwiam w każdej formie., Nie ma nic smaczniejszego niż prawdziwie tradycyjny obiad-oczywiście od czasu do czasu, bo nie ma co ukrywać tradycyjne dania nie są najbardziej dietetycznymi daniami. Nie są to też dania, które robi się w kwadrans. Sama nieczęsto mam ochotę by po dniu pełnym pracy przez dwie godziny szykować kluskowy obiad. Ale dziś z okazji soboty postanowiłam pobawić się w wytwórcę klusek. Najbardziej lubię klasyczne kluski śląskie podane po prostu ze skwarkami. Bardzo prosto, bardzo swojsko i pysznie.
Składniki:
Kilogram kartofli
2 jajka
Mąka pszenna
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Łyżka masła
Sól
Pieprz
Gotuję obrane kartofle, lekko solę wodę, studzę. Ugniatam kartofle z masłem. Dzielę masę na 4 części, w miejsce jednej części wsypuję mąkę pszenną i kartoflaną. Teraz czas na jajka,sól i pieprz. Zagniatam gładkie ciasto, odrywam kawałki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam, w środku robię dziurkę. Kluski najlepiej się formuje kiedy ręce są suche i lekko posypane mąką. Najlepiej gotować je na bieżąco,świeżo po przygotowaniu.
Klusek nigdy za dużo 🙂
Uwielbiam takie obiady, przypominaja mi się obiady u babci, która robi przepyszne kluski śląskie 🙂 Sama niestety niezbyt mam czas i ochotę aby je sama robić, dlatego zwykle wpraszam się do niej na obiad 🙂
Uwielbiam kluski śląskie. Podawane z cebulką lub sosami. Najlepszy polski obiad :))
😉
😉
Moja babcia robiła tylko kopytka, w sumie bardzo podobne są, ale szczerze to chyba bardziej lubię kluski 🙂
Uwielbiam te kluski. Nie zostało Ci kilka dla mnie? 🙂
Kluseczki kojarzą mi się z dzieciństwem ^^
Bardzo lubię takie kluski i wpraszam się na obiadek
Kocham wszystko co mączne czy ziemniaczane więc chętnie bym zjadła! 😀
😉
Zdecydowanie:)
😉
parę zostało:)
Dodatek klusek śląskich do mięsa i sosu to bajka. Uwielbiam takie 🙂
😉
Oj uwielbiam a wieki nie robiłam. Pychotki 🙂
Kluski śląskie uwielbiam, ale ze skwarkami ich nigdy nie jadłam (i zapewne nie zjem :D). Najbardziej lubię jeść je bez niczego albo w sosie grzybowym 😉
Kluski śląskie jadłyśmy raz w życiu i bardzo nam smakowały 🙂
🙂
🙂
🙂
Smak dzieciństwa na całe życie. Z sosem – pycha! Aż mi smaka narobiłaś :p
uwielbiam, szczególnie z cebulką i olejem lnianym 🙂
🙂
🙂
Ja najbardziej lubię kluski z mięsem w środku 😀
adgam.blogspot.com
A to wtedy mówimy o pyzach:)
Pyszności, uwielbiam kluski 😀 U nas podaje się kluski z gotowaną kapustą kiszoną 😀
Wyglądają cudownie. Szkoda że u mnie w domu takie potrawy jadam tylko ja 😞
🙂
😉
a wiesz, że też lubię lepić, wałkować, wycinać:) i kluski śląskie lubię:)
😉
Nawet jak zostanie mi niewiele ziemniaków z obiadu, to przerabiam je na śląskie czy kopytka, bo lubimy i to bardzo. 🙂
😉
Oj tak, takie kluseczki to smak dzieciństwa i same miłe wspomnienia 🙂
Najlepsze! Uwielbiam <3
Akurat wczoraj miałam kluski na obiad, pycha 🙂
😉
😉
😉
Wieki nie jadłam :))