Dziś będzie kokosowo z nutką kakao. Szybkie ciasto, bez pieczenia. Niezwykle apetyczne połączenie kokosa i białej czekolady. Do tego kakaowe herbatniki. Czyż tak smakuje deserowe niebo? Oj tak! Kuszący krem, i dużo, dużo pysznych dodatków. A do tego całość jest bajecznie prosta. Jedyny minusik to ten, że deser powinien noc spędzić w lodówce dzięki temu jest po prostu idealny. Ciastka zmiękną, i staną się integralną częścią deseru. Oczywiście można zjeść wcześniej, niczym to nie grozi. Ale jeżeli zależy Wam na ładnie podanym deserze, to lepiej poczekajcie. Tak, wiem, jest to bardzo trudne. I mi też było ciężko, ale dałam radę. I w efekcie dostałam nie tylko pyszny, ale i apetycznie wyglądający deser. To coś na ciężkie, zimne, zimowe dni. Taka masa słodkości od razu napełnia nas hormonami szczęścia. Ten deser może i nie jest wyjątkowo świąteczny, ale jak umila przygotowania. Gwarantuję Wam, przy nim dom sprząta się jakby sam, koty są grzeczniejsze, a pranie samo się prasuje. Musicie spróbować tego ciacha bez pieczenia. Mój mąż chyba się od niego uzależnił, więc będą wracać częściej do naszego deserowego menu. A teraz czas na porządki!
Składniki:
około 30 kakaowych herbatników
300 ml śmietanki kremówki
80 gramów białej czekolady
250 gramów serka mascarpone
6 łyżek wiórków kokosowych plus 2 łyżki
6-7 łyżek dżemu porzeczkowego
Śmietankę należy zostawić na noc w lodówce.
Czekoladę ścieram na tarce.
Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone i chwilę miksuję. Na koniec dodaję białą czekoladę i wiórki, mieszam łyżką.
Dno formy wykładam folią spożywczą, układam warstwę herbatników, smaruję ją połową porcji dżemu, i na nim układam połową porcji kremu. Czynność powtarzam, na wierzchu powinien być krem. Posypuję deser resztą wiórków.
Deser powinien noc spędzić w lodówce, by herbatniki zmiękły.
Wspaniałe ciacho kochana. Pozdrawiam cieplutko 🙂
🙂
Pyszności ! Uwielbiam ciasta bez pieczenia, na święta staram się zawsze jedno takie przygotować 🙂
może spróbujesz tego deseru?;)
Pyszności. Ostatnio smakuje mi wszystko co kokosowe.
Jak pranie samo się prasuje, to biorę w ciemno, bo u mnie w tym temacie poważne zaległości 🙂
zjadłbym chętnie, doskonałe na Sylwestra, smacznego 😉
Bardzo fajne ciasto, połączenie kakao i kokosa to pyszny duet 🙂
🙂
🙂
😉
🙂
🙂
Na pewno jest bardzo przyszne!😊
Ależ to musi obłędnie smakować!
Musi być pyszne, lubię smak kokosa 🙂
smakuje wyjątkowo!
🙂
jest,jest!
oh mniam! wszystko co z kokosem uwielbiam!!
🙂
Trafiłam do Ciebie szukając inspiracji na wykorzystanie śmietanki kremówki oraz mascarpone. O rety ile znalazłam wspaniałości nie wspominając o kokosowej princessie – obłędny deser!