Grudniowe popołudnie. Czas na filiżankę aromatycznej kawy, w tle świąteczna, kojąca muzyka. Plan dnia jest napięty, jak to tuż przed świętami. Koty dokazują, w domu pachnie świerkowymi gałązkami i pomarańczami. Pakujemy prezenty, wklejamy zdjęcia do albumów. Planujemy ostatnie zakupy. Wszystko jednak w przyjaznej atmosferze, bez nerwów. Może i dużo do zrobienia, ale czujemy pozytywną świąteczną gorączkę. Uwielbiam Święta, a tegoroczne będą wyjątkowe. Pierwsze małżeńskie i pierwsze z dwójką kotów! Mamy dużo planów, ale i jakiś luz w sobie, że kiedy coś nie wyjdzie, to po prostu nie wyjdzie. Zamierzamy po prostu cieszyć się tym czasem. A żeby już teraz, poczuć magię świątecznej gorączki, zajadamy się ciastem. Blondie z żurawiną. Idealne połączenie słodkiej białej czekolady i kwaskowatej żurawiny. Miks cudowny. Ciasto jest przepyszne, rozkosznie pyszne, a do tego tak proste, że zrobicie je w mniej niż kwadrans. Nie żartuję. Do tego nie musicie wyciągać miksera, wyjdzie mieszane łyżką. To ciasto uprzyjemnia oczekiwanie na świąteczny czas. A jeżeli nie przepadacie za pieczeniem, to upieczcie je na święta!
Składniki:
3 duże jajka
350 gramów mąki pszennej
150 gramów masła
70 gramów erytrytolu ( może być cukier)
80 gramów białej czekolady
Pół szklanki suszonej żurawiny
Ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
Szczypta soli
Dodatkowo: cukier puder, masło i bułka tarta do keksówki
Roztapiam masło z cukrem. Studzę.
Siekam drobno czekoladę.
Ubijam jajka z cynamonem na jasny krem. Dodaję masło, miksuję szybko. Dodaję mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Mieszam łyżką, do połączenia składników, ciasto będzie dość gęste. Na koniec dodaję czekoladę i żurawinę.
Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni. Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Blondie piekę 35 minut. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Uwielbiam takie ciasta
Serdecznie zapraszam na mój blog
https://kuchniawkolorachlata.wordpress.com/
🙂
Takie ciacho, kawa i dobra książka to relaks idealny. Ja obecnie planuję lekturę książki "Nowa wojna klimatyczna". Myślę, że warto czytać o takich rzeczach.
Ależ to musi być pyszne blondie.
Wygląda super, aż bym zjadła teraz 😀
jakie proste w wykonaniu:D zrobić je muszę:)
Nigdy nie piekłam blondi, ale już wiem, że muszę 🙂
mniam
Idealne dla mnie 😀 tu raczej nie powinnam niczego zepsuć 😅
koniecznie!
🙂
😉
obowiązkowo zrób!
jest przepyszne!
🙂
🙂
Proste a jakie pyszne:)
Blondie z żurawinką faktycznie bardzo świątecznie się zapowiada.
Super,że oboje macie po prostu ochote nacieszyć się czasem wolnym i spędzić fajnie czas, bez świątecznej spiny 🙂
Takie proste przepisy są najlepsze. Wszystkiego dobrego 🙂
tak będzie pieczone:)
Genialne 🙂 biała czekolada i żurawina to pyszne połączenie 🙂
Takie proste przepisy lubię najbardziej 🙂
Uwielbiam takie połączenia słodyczy i kwaskowatości 🙂
🙂
ja tak samo!
🙂
🙂
🙂
🙂
Proste a jakie pyszne:)
Smakowicie wygląda 🙂