Ciasta

Korzenne ciasteczka

1 Min. czytania

 Korzenne ciasteczka last minute! Cudowne, mięciutkie, przywodzą na myśl wspomnienia o cudownych, mocno korzennych ciasteczkach. Tak, nie są zbyt słodkie, wyraźnie czuć przyprawy, te małe cudeńka są wspaniałym dodatkiem do świątecznej kawy i herbatki. Moim zdaniem uzależniają, a jak pachną! Ten zapach to najlepsza zapachowa świeca na świąteczny czas. Wystarczy otworzyć puszkę, czy słoik, i już. Czuć cynamon, imbir i pieprz. A do tego lekko miodową słodycz. W zasadzie zrobiłam je całkowicie spontanicznie. W tym roku nie robię wielkich przygotowań do Świąt. Ani wielkich porządków. Ominęło mnie nawet ubieranie choinki, bo jej nie mamy. Przez grudniowe chorowanie jakoś nie dopadła mnie świąteczna gorączka. Ale, ale. Siedziałam w wygodnym fotelu i mówię sobie- jak to, nie będę w tym roku piec ciasteczek? O nie! I od razu zabrałam się za pieczenie. Przepis jest banalnie prosty, ciasteczka lekko rosną, są miękkie i od razu gotowe do jedzenia. Musicie je zrobić, bo moim zdaniem to najlepsze korzenne ciasteczka, jakie zna świat. A Wy jesteście już gotowi na świąteczny czas? 

Składniki:

150 gramów masła

1 duże jajko

3 pełne łyżki miodu

300 gramów mąki

2 łyżki zimnej wody

2 łyżeczki przyprawy korzennej

1 łyżeczka sody


Lukier:

Sok z cytryny, woda, cukier puder i kakao

Siekam masło z miodem i  jajkiem. Następnie dodaję suche składniki, zagniatam gładkie ciasto- w razie potrzeby dodać wodę. Ciasto schładzam godzinę w lodówce. 

Po tym czasie wałkuję ciasto na 1 cm placek, wycinam ciasteczka, przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka piekę 15-17 minut w 185 stopniach. 

Po ostudzeniu lukruję, u mnie był to lukier cytrynowy i kakaowy. 

Ciasteczka przechowuję w puszcze. 

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.