Ciasto na aktywny weekend musi być pyszne,ale i proste, takie, które zachwyci smakiem,ale i nie zajmie więcej niż dwóch kwadransów pracy. Trafiłam na wspaniałe morele, słodkie, żółciutkie, po prostu idealne. Od razu zachciało mi się ciasta z morelami w roli głównej. Pracy przy nim nie ma w nadmiarze, ciasto jest śmiesznie łatwe, bez problemu przygotuje go każdy, nawet dziecko. Ten weekend mam bardzo, bardzo intensywny. Dwa ciekawe spotkania,jedno z ulubioną kuzynką, drugie z przyjaciółką z dzieciństwa. No i wizyty w marketach meblowych i budowlanych. Remont zacznie się już za 10 dni. Niestety,będzie to remont kapitalny. Moja wymarzona kuchnia stanie się faktem. Wszystko już wybrane i mam nadzieję idealnie dobrane. W przerwie między kolejnymi wizytami i debatowaniem nad wyborem oświetlenia chętnie zjem i ja, i rodzina po kawałku tego świetnego ciasta. Jest idealne do zabrania go z sobą, na piknik, na podróż, na plażę, na zakupy. Taka mała przyjemność w środku zabieganego dnia-bezcenna chwila smaku. Polecam i pędzę dalej.
Składniki:
Około 6-7 moreli
3 jajka
300 gramów mąki pszennej
80 gramów cukru
Łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 gramów stopionego masła
3 łyżki jogurtu naturalnego
Łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier puder do posypania
Masło i bułka tarta do formy
Morele myję, kroję na połówki.
Masło ucieram z cukrem i wanilią. Lekko ubijam jajka i dodaję do masy maślanej. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, łączę z ciastem. Na końcu dodaję jogurt, całość szybko mieszam.
Blaszkę do pieczenia smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Wciskam w nie połówki moreli. Placek piekę przez 40 minut w 175 stopniach. Posypuję cukrem pudrem.
Na pewno dasz radę:)
😉
Często robię podobne ciasto z owocami, bo właśnie nie wymaga zbyt wiele czasu, a jest pyszne 🙂
Mmmm, morele. Muszę spróbować upiec takie cudo 🙂
Mam przeczucie, że takie ciacho bardzo by mi smakowało 😉
😉
🙂
🙂
Ja też ostatnio kupuję morele na potęgę. Jakoś mnie zauroczyły w tym roku 🙂
Ciasto wygląda pysznie!
Powodzenia z remontem 🙂