Desery

Kremowe batoniki orzechowe bez pieczenia

1 Min. czytania
Kremowe, maksymalnie kremowe batoniki na kruchym spodzie. Masło orzechowe i czekolada. Połączenie po prostu idealne, albo bardziej niż idealne, genialne. Do tego te batoniki robi się naprawdę szybko. No dobrze, zjeść od razu ich się nie da, ale zdecydowanie warto poczekać. I rozkoszować się tym smakiem. Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale połączenie masła orzechowego i czekolady uważam za jedno z najlepszych połączeń na świecie. Wystarczy mi odrobina i naprawdę jestem w niebie. Te batoniki są wyjątkowo nieziemskie. No w porządku, nie jest to deser, po którym poczujemy się niebiańsko lekko. Nie oszukujmy się, masło, orzechy, czekolada, nie są dla tych co się odchudzają i skrupulatnie liczą każdą zjedzoną kalorię. Te batoniki są dla tych co potrzebują słodyczy, nieziemskich smaków i kulinarnych rozkoszy. Do tego potrzebujemy tylko 5 składników. Czy może prościej? Te batoniki przygotowałam na festiwal, rozeszły się naprawdę bardzo szybko, przykuwały uwagę, i usłyszały masę komplementów. Zdecydowanie będę je robić częściej i częściej, i częściej…..

Składniki:
120 gramów ciastek pełnoziarnistych
55 gramów masła
4 łyżki masła orzechowego

200 gramów gorzkiej czekolady 70 %
4  łyżki masła orzechowego
3 łyżki mleka

Masło roztapiam. Ciasteczka rozkruszam, w mikserze, albo przy pomocy tłuczka. Dodaję masło do ciasteczek, mieszam. Teraz czas na masło orzechowe. Całość bardzo dokładnie łączę. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, ciasteczkową masę przekładam na papier, dociskam i chłodzę-najlepiej całą noc.
Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Dodaję masło orzechowe i bardzo dokładnie mieszam całość. Czekoladowo-orzechowo masę wykładam na ciasteczkowy spód. Wyrównuję wierzch i chłodzę w lodówce minimum 3 godziny. Następnie kroję na porcje. 

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…

75 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.