Desery

Kremowe batoniki orzechowe bez pieczenia

1 Min. czytania
Kremowe, maksymalnie kremowe batoniki na kruchym spodzie. Masło orzechowe i czekolada. Połączenie po prostu idealne, albo bardziej niż idealne, genialne. Do tego te batoniki robi się naprawdę szybko. No dobrze, zjeść od razu ich się nie da, ale zdecydowanie warto poczekać. I rozkoszować się tym smakiem. Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale połączenie masła orzechowego i czekolady uważam za jedno z najlepszych połączeń na świecie. Wystarczy mi odrobina i naprawdę jestem w niebie. Te batoniki są wyjątkowo nieziemskie. No w porządku, nie jest to deser, po którym poczujemy się niebiańsko lekko. Nie oszukujmy się, masło, orzechy, czekolada, nie są dla tych co się odchudzają i skrupulatnie liczą każdą zjedzoną kalorię. Te batoniki są dla tych co potrzebują słodyczy, nieziemskich smaków i kulinarnych rozkoszy. Do tego potrzebujemy tylko 5 składników. Czy może prościej? Te batoniki przygotowałam na festiwal, rozeszły się naprawdę bardzo szybko, przykuwały uwagę, i usłyszały masę komplementów. Zdecydowanie będę je robić częściej i częściej, i częściej…..

Składniki:
120 gramów ciastek pełnoziarnistych
55 gramów masła
4 łyżki masła orzechowego

200 gramów gorzkiej czekolady 70 %
4  łyżki masła orzechowego
3 łyżki mleka

Masło roztapiam. Ciasteczka rozkruszam, w mikserze, albo przy pomocy tłuczka. Dodaję masło do ciasteczek, mieszam. Teraz czas na masło orzechowe. Całość bardzo dokładnie łączę. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, ciasteczkową masę przekładam na papier, dociskam i chłodzę-najlepiej całą noc.
Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Dodaję masło orzechowe i bardzo dokładnie mieszam całość. Czekoladowo-orzechowo masę wykładam na ciasteczkowy spód. Wyrównuję wierzch i chłodzę w lodówce minimum 3 godziny. Następnie kroję na porcje. 

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

75 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.