Masło roztapiam. Ciasteczka rozkruszam, w mikserze, albo przy pomocy tłuczka. Dodaję masło do ciasteczek, mieszam. Teraz czas na masło orzechowe. Całość bardzo dokładnie łączę. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, ciasteczkową masę przekładam na papier, dociskam i chłodzę-najlepiej całą noc.
Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Dodaję masło orzechowe i bardzo dokładnie mieszam całość. Czekoladowo-orzechowo masę wykładam na ciasteczkowy spód. Wyrównuję wierzch i chłodzę w lodówce minimum 3 godziny. Następnie kroję na porcje.
Kremowe, maksymalnie kremowe batoniki na kruchym spodzie. Masło orzechowe i czekolada. Połączenie po prostu idealne, albo bardziej niż idealne, genialne. Do tego te batoniki robi się naprawdę szybko. No dobrze, zjeść od razu ich się nie da, ale zdecydowanie warto poczekać. I rozkoszować się tym smakiem. Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale połączenie masła orzechowego i czekolady uważam za jedno z najlepszych połączeń na świecie. Wystarczy mi odrobina i naprawdę jestem w niebie. Te batoniki są wyjątkowo nieziemskie. No w porządku, nie jest to deser, po którym poczujemy się niebiańsko lekko. Nie oszukujmy się, masło, orzechy, czekolada, nie są dla tych co się odchudzają i skrupulatnie liczą każdą zjedzoną kalorię. Te batoniki są dla tych co potrzebują słodyczy, nieziemskich smaków i kulinarnych rozkoszy. Do tego potrzebujemy tylko 5 składników. Czy może prościej? Te batoniki przygotowałam na festiwal, rozeszły się naprawdę bardzo szybko, przykuwały uwagę, i usłyszały masę komplementów. Zdecydowanie będę je robić częściej i częściej, i częściej…..
Składniki:
120 gramów ciastek pełnoziarnistych
55 gramów masła
4 łyżki masła orzechowego
200 gramów gorzkiej czekolady 70 %
4 łyżki masła orzechowego
3 łyżki mleka
😉
😉
😉
😉
😉
Aż ślinka cieknie 🙂 Muszę sobie kiedyś przyrządzić coś takiego 🙂 Uwielbiam tego typu przekąski 🙂
😉
Pycha! Też takie robiłam, wiem, że są idealne 🙂 Połączenie masła orzechowego i czekolady to jedno z moich ulubionych. Znasz lody z tygodnia amerykańskiego z lidla?Też są z masłem orzechowym i czekoladą – obłędne. 🙂
Jak coś jest z masła orzechowego, z masłem orzechowy, albo o smaku masła orzechowego – ja biorę w ciemno! Super! 🙂
Pycha, pycha 🙂
Nie dziwię się, że się rozeszły, sama bym je chętnie zjadła;)
A wiesz robiłam, kiedyś takie batoniki. Tylko ja nie cięłam ich na kawałki tylko pozostawiłam całe. Tylko mi nie wyszły, aż tak dobre jak miały być 🙂
jakoś pokroić trzeba 🙂 No chyba,że zje się od razu całą blaszkę, są tak dobre,że można:)
🙂
🙂
🙂
🙂
Brzmi pysznie!! Pozdrawiam 🙂
Na pewno pyszne 🙂
Te batoniki na pewno smakują przepysznie 🙂 Chętnie bym takiego zjadła :))
Pyszności 🙂
🙂
🙂
🙂
🙂