Ciasta

Tarta z cytrynami w syropie i imbirową konfiturą

2 Min. czytania
. W sobotni poranek spakowałam walizki, a w zasadzie jedną walizkę. Trzy razy sprawdzałam czy wszystko mam, zatrzasnęłam drzwi do auta i ruszyłam w trwającą trzy godziny podróż. Ruszyłam ku pięknemu, niemal bajkowemu miejscu. Spokój, cisza, pełno kwiatów i drzew. I baza spa. Wzięłam z sobą masę książek, i planowałam relaksować się ile wlezie. Niezbyt mi się to udało. Powodem była moja rodzinka, która akurat znajdowała się w okolicy. Dzięki niej każdego dnia robiłam ponad 15 kilometrów podczas spacerów. Wieczorem nie czułam nóg, zaś rano nie mogłam nimi ruszyć. Stan ten trwał do śniadania i znikał na hasło- to co, idziemy na spacer? Nie miałam czasu na telewizję,czy wejście do internetowego świata. I bardzo mi to odpowiadało. Parę dni z naturą to coś co każdemu warto polecić. Do tego zero gotowania. Jadałyśmy z mamą w restauracjach, a na kolacje wcinałyśmy lody podwójnie czekoladowe. A tymczasem znów wracam do kulinarnego festiwalu i festiwalowego przepisu. Tym razem zapraszam na tartę cytrynową. Zazwyczaj tartę cytrynową kojarzy się z kruchym spodem i kremem cytrynowym na wierzchu. Bardzo ją lubię i w sekrecie powiem, że każdy kto spróbuje mojej wersji jest nią zauroczony. Ale wersja jest znana, może nawet za bardzo? Dlatego też przygotowałam tartę z cytrynami w syropie i imbirową konfiturą. Coś zupełnie innego. I naprawdę pysznego. Bardzo kruche ciasto, kwaskowate cytryny, i wyrazisty smak imbiru. Niebanalne połączenie, które na długo zostaje w pamięci.


Składniki:

2 żółtka
180 gramów masła
350 gramów mąki krupczatki
1/3 szklanki cukru
Ekstrakt waniliowy

6 cytryn
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody

3 łyżki imbirowej konfitury

Dodatkowo:
4 łyżki cukru
Bułka tarta i masło do formy

Siekam masło z mąką. Następnie dodaję żółtka, cukier i wanilią. Szybko zagniatam kruche ciasto. Chłodzę je przez godzinę. Następnie wałkuję i przekładam do formy na tartę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Gęsto nakłuwam i piekę przez 15 minut w 175 stopniach.
Cytryny kroję w cienkie plasterki. W garnku zagotowuję wodę z cukrem, dodaję plasterki cytryn i gotuję około 5 minut. Cytryny mają być lekko szkliste.
Spód tarty posypuję 2 łyżkami cukru. Wykładam plasterki cytryn, posypuję resztą cukru. Tartę zapiekam przez 15 -20 minut w 170 stopniach.
W garnuszki podgrzewam imbirową marmoladę. ciepłą smaruję wierzch tarty.
Studzę tartę, i kroję na porcje.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.