W garnuszku podgrzewam mleko z cukrem i masłem. Nie powinno się zagotować, a jedynie lekko podgrzać, tak by masło zaczęło się topić. Dokładnie zamieszać i odstawić na parę minut.
Do dużej miski wbijam jajka, wkruszam drożdże, dodaję cukier waniliowy i mleczno-maślaną mieszankę. Dosypuję 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaję resztę mąki, mieszam składniki drewnianą łyżką, przykrywam ściereczką i odstawiam na kolejne pół godziny.
W międzyczasie przepłukuję rodzynki we wrzątku. Jabłka obieram, kroję w kostkę średniej wielkości, do jabłek dodaję rodzynki, posypuję cynamonem, dokładnie mieszam.
Z podanych składników zagniatam kruszonkę. Chwilę chłodzę w lodówce.
Nagrzewam piekarnik do 190 stopni.
Ciasto przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układam jabłka, lekko je wciskam w ciasto. Posypuję ciasto kruszonką.
Placek piekę około 40-45 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
Gdy mnie leń nachodzi, a chce się drożdżowego, to robię taką drożdżówkę sypaną. Jest bardzo smaczna 🙂
🙂
Mi ostatnio w końcu udała się drożdżówka bezglutenowa, to była radość 🙂
🙂
Marzenia są po to aby je spełniać ;D Na pewno pycha 😀
Uwielbiam takie drozdżówki 🙂 Im więcej kruszonki tym lepiej!
Kiedyś bym się nad tym ciastem rozpływała, ale zerwałam z tradycyjną dietą. W domu to mama też już nie ma komu piec takich pysznych ciast.
Pozdrawiam,
http://tamczytam.blogspot.com
🙂
🙂
Zjadłabym taką drożdżówkę. Chętnie wypróbuję przepis, powinna i mi się udać. 🙂
Połączenie jabłek z kruszonką – niebo w gębie 🙂
Uwielbiam drożdżowkę☺
Co to znaczy "pół paczki drożdży" w gramach albo w dkg 50g?25g?20g?
Bardzo proszę o odpowiedź bo drożdzówka palce lizać(i prosta).
Pozdrawiam
Konewka
Uwielbiam takie drożdżowe ciasta. Mniam, mniam.
Ach jaka cudna!
Poproszę duży kawałek…
kostka ze sklepu ma 100 gramów, czyli bierzemy 50 gramów 🙂 99 % kostek drożdży ma 100 gramów 🙂
😉
już się kroi:)
na pewno się uda:)
😉
🙂
super przepisik 🙂
🙂
Nie mam na razie dostepu do piekarnika :/
Też mam prosty przepis na drożdżowe, ale Twoje jeszcze łatwiejsze:)
🙂
szkoda….
Przyznaję sie, ze i dla mnie malowanie paznokci jest wielkim wyzwaniem, walką:) Może nie maluję ich sobie, ale czasem robię to siostrze, a to wcale nie jest łatwe, gdy ma się do czynienia z perfekcjonistką!
Za mną także chodzi drożdżówka od jakiegoś czasu. Wygląda to niezwykle kusząco i myślę, że w najbliższej przyszłości wezmę się za to, pozdrawiam serdecznie:)
Lubię ciasta drożdżowe, zapisuję sobie przepis i pozdrawiam 🙂
ojej pyszne i proste;)
;0
😉
polecam to ciasto 😉
Ja niestety lubię mieć pomalowane paznokcie, tylko nie umiem tego za bardzo robić;)
Czemu wchodzę tu zawszę jak jestem głodny xd
🙂
uwielbiam drożdżówki pod każdą postacią
🙂
Świetny pomysł 🙂
🙂
Takie ciepłe i pachnące ciacho nam się teraz marzy 🙂
Dziękuję za informację.
Konewka