Obiady

Łosoś w sosie porowym

1 Min. czytania

 Dawno nie jadłam ryby, sama nie wiem dlaczego. Ale zebrałam się w sobie i kupiłam filety z łososia. Szczerze uwielbiam tę rybę, za pyszne mięso i brak ości. Po pewnej Wigilii, kiedy to ość stanęła mi w gardle, miałam dużą niechęć do jedzenia ryb. Teraz je jem, ale mój repertuar to łosoś, dorsz i filet z flądry. Aby ten repertuar mi się nie znudził, próbuję nowych pomysłów na rybę. Tym razem wybór padł na pyszny sos, i pieczoną rybę. Łosoś był niezwykle wręcz delikatny, aromatyczny i soczysty.  Kremowy sos, pełen smaku i aromatu, to coś co lubię. Jeżeli znudził się już Wam smażony czy pieczony łosoś, to spróbujcie podać go pieczonego  w kremowym sosie koperkowym z dodatkiem pora. Może pokochacie go tak ja?

Składniki:

0,5 kg filetu z łososia

1 mały por

2 ząbki czosnku

200 ml śmietanki 12 %

Pół pęczka koperku

2 łyżki  klarowanego masła

Sól

Pieprz

Gałka muszkatołowa

Do podania :

Fasolka i puree 

Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni.

Siekam drobno por i czosnek, rozgrzewam masło w naczyniu żaroodpornym, wrzucam warzywa. Smażę je 5 minut, często mieszając. Łososia kroję na 4 mniejsze kawałki, przekładam do naczynia, podsmażam po 1,5 minuty z każdej strony, lekko solę rybę.

Siekam koperek.

W miseczce łączę śmietankę z posiekanym koperkiem i wszystkimi przyprawami. Zalewam mieszanką rybę,przekładam naczynie do piekarnika. Łososia piekę 15-17 minut. Podaję z ziemniakami i fasolką, całość polewam sosem.

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.