Ciasta

Szybka strucla śliwkowo-kokosowa

1 Min. czytania

Ciasto w środku tygodnia? Chęć na coś słodkiego, a totalny brak czasu? Zróbcie kokosową struclę ze śliwkami. To całkiem bezproblemowe ciasto, zrobicie je po pracy w kilka minut. Dodatek kokosowych wiórek naprawdę zmienia smak ciasta. Do popołudniowej kawki, albo wieczornej herbatki. Wtedy kiedy na dworze deszcz i wiatr. Kiedy masz wrażenie, że już listopad, a to dopiero koniec września. Kiedy do domu przychodzisz przemoczony  i zmęczony, to gwarantuję, że aromat świeżo upieczonego ciasta, wynagradza wszystkie trudy dnia codziennego. Mi ten wypiek umilił wczorajszy wieczór, kiedy to zmęczona deszczem i stresem w pracy, zanurzyłam się w błogim świecie. Ja, zapachowa świeca, zielona herbata z mango i to pyszne ciacho! Kto dziś je piecze?


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
10 śliwek
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka trzcinowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka bułki tartej
Wierzch:
2 łyżki wiórek kokosowych
1 żółtko
2 łyżki cukru trzcinowego

Piekarnik nagrzewam do 185 stopni.
Śliwki myję,kroję na połówki, usuwam pestki. 
Rozwijam ciasto francuskie na blaszce do pieczenia, środek posypuję bułką tartą. Wykładam śliwki, posypuję owoce wiórkami, cukrem i cynamonem. Zawijam ciasto w roladę. 
W miseczce ubijam żółtko z cukrem i wiórkami. Pędzelkiem smaruję masę po wierzchu strucli. Ciasto piekę 22-25 minut . 
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

1507 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.