Bez kategorii

BON-ŻUR w ramach Restaurant Week

1 Min. czytania

 Restaurant Week to okazja by poznać różne restauracje i kunszt szefów kuchni. Dania są spoza karty, oryginalne, ciekawe i niecodzienne. Do tego set dla jednej osoby, złożony z 3 dań z koktajlem to jedynie 59 złotych. Wybór lokalu, był dla mnie niewiadomą do samego końca. Lubię takie niespodzianki!

Mąż zabrał mnie do ciekawego miejsca, Bon Żur w Gdańsku,na samej Starówce, tuż obok Bazyliki Mariackiej, to miejsce, które oferuje tradycyjną kuchnię polską z nowoczesnym twistem. Lokal jest naprawdę ciekawy. Widać, że w jego wystrój włożono wiele serca i pasji. Jest nowocześnie, ale bardzo przytulnie. To świetne miejsce na randkę, czy wyjście z przyjaciółkami. Dużo cegły, betonu, ale i miękkich tkanin i jasnych barw. 

Po chwili dostaliśmy wodę z cytryną i koktajle, które były lekkie i bardzo delikatne. Po pół godziny dostaliśmy przystawkę. Niestety, czas oczekiwania na jedzenie był dość spory. Kuchnia miała nieco opóźnienia. Jak dobrze,że tego dnia nigdzie się nie śpieszyliśmy! Na przystawkę podano gdańską kiełbasę, podsmażaną, na cebulowo-kapuścianym musie. Kiełbasa była smaczna, mus moim zdaniem wybitny, lekko słodki, delikatny, niezwykle aksamitny. Do tego pomarańczowy chips. Całość pyszna, aczkolwiek porcja wybitnie wręcz skromna. Wystarczyło dodać kawałek pieczywa. Przystawka zaostrzyła apetyty, a danie główne podano dopiero po kolejnych trzydziestu minutach….

Daniem głównym była polędwiczka wieprzowa, kopytka i grzyby. Polędwiczka delikatna, kopytka rozpływały się w ustach. Całość na duży plus. I na koniec najlepsze, deser. A był nim torcik neapolitański, ciasto bardzo kruche, lekko kluskowe. Do tego budyniowy krem, świeże owoce i kwaśny mus jarzębinowy. To istna poezja smaków! Deser był wybitny, wybaczyłam czekanie na poprzednie dania, torcik skradł moje serce!

Myślę,że chętnie wpadnę do Bon Żur na standardowe dania. A Was zapraszam teraz, do końca Restaurant Week zostały dwa weekendy! Akcja trwa do 3 października.

1515 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Świąteczna babka z makiem

45 minut Min. gotowania
Uff, zdążyłam ze świątecznym przepisem. Nie da się ukryć, że kwiecień przelatuje mi przez palce. I bardzo mi z tym źle. Ale…
Bez kategorii

Gofry jabłkowe

10 minut Min. gotowania
Kto tęskni za goframi jedzonymi na nadmorskim deptaku? Dla mnie bardzo ważny jest ten moment, kiedy jem pierwszego gofra w sezonie. Oczywiście,…
Bez kategorii

Pankejki jak włoskie cannoli

10 minut Min. gotowania
Czas na królewskie śniadanie! Śniadanie, które smakuje jak pyszny deser. I nie żartuję to chyba najlepsze śniadanie jakie jadłam ostatnim czasem. A…

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.