Ciasta

Limonkowe ciasto z morelami

1 Min. czytania

Morelowo mi! Po morelowych placuszkach, czas na morelowe ciasto. Tym razem z limonkową nutą. Ciasto jest bardzo orzeźwiające i świeże. W sam raz na koniec lata! Delikatne, mięciutkie i mocno owocowe. Idealne na weekendowe przyjemności. A, że dziś mijają dokładnie 4 tygodnie od mojego ślubu, to myślę,że to ciacho, idealnie będzie nadawało się do świętowania tego dnia. Z perspektywy czasu, żałuję,że to wszystko już za mną. Że to ślubne odliczanie, ekscytacja i kolejne punkty do realizacji po prostu minęły. Gdybym mogła, to ten dzień przeżyłabym jeszcze raz. Dokładnie tak samo, z tymi samymi ludźmi! No może jedynie poprosiłabym by było nieco cieplej, bo mam wrażenie, że od dnia ślubu, codziennie boli mnie gardło. Dziś będziemy wracać do tego dnia, poprzez zdjęcia. Najpierw pójdziemy na pyszny obiad, a w domu przeglądać zdjęcia, i jedząc ciasto, będzie wspominać!

Składniki:

3 duże jajka

8 moreli

2 szklanki mąki pszennej

80 gramów masła

50 ml mleka 

100 gramów erytrytolu

1 duża limonka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

Sok z 1 limonki

4 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:

masło i kasza manna do formy

Morele myję, kroję na połówki, a te znów na połówki. Odkładam na bok.

Z limonki ścieram skórkę, wyciskam sok.

W garnuszku z grubym dnem roztapiam masło, dodaję mleko, studzę.

Ubijam jajka z erytrytolem na jasną masę. Dodaję wystudzoną masę maślaną. Przesiewam mąkę z proszkiem, mieszam. Na koniec dodaję sok i skórkę z limonki, oraz morele. 

Formę do ciasta, smaruję masłem i wysypuję kaszą. 

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, placek piekę 50-55 minut. 

Po ostudzeniu polewam lukrem przygotowanym z limonki i cukru pudru.

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.