Vege

Makaron z cukinią i migdałową kruszonką

1 Min. czytania

 To, że uwielbiam makaron już każdy wie. To, że lubię makaronowe eksperymenty, też każdy wie. Tym razem na celowniku miałam cukinię . Postanowiłam zrobić z niej sos do spaghetti. Czyli coś w sam raz na zabiegany dzień po pracy. Dzielę się tym przepisem w niedzielę, i mam nadzieję, że przyda się Wam on w przyszłym tygodniu. W jakiś taki męczący dzień, kiedy ma się wszystkiego dość. Jestem jednak zdania, że wszystkie smutki i zmęczenia,  najlepiej koi domowy obiad. Nie musi być bardzo skomplikowany, ważne, żeby był zrobiony z sercem. Mam nadzieję,że Wam posmakuje jak i mi. A na razie ruszam ku szalonej niedzieli. Chyba nie wypocznę, ale trudno, czasem trzeba spędzić dzień poza domem, na łonie natury. 

Składniki:

Makaron spaghetti razowy

1 duża cukinia

4 garście migdałów

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

3 łyżki bułki tartej

2 łyżki oliwy czosnkowej

2 łyżki płatków drożdżowych

Gotuję makaron al dente. 

Na patelni roztapiam masło, dodaję bułkę tartą i płatki migdałowe. Podsmażam aż bułka wchłonie tłuszcz i stanie się złocista. Zdejmuję z patelni. 

Cukinię myję, obieram ze skórki, obieraczką do warzyw tnę cukinię na plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę. Siekam drobno czosnek, podsmażam dwie minuty, dodaję cukinię, smażę kolejne dwie minuty. Na patelnię dodaję makaron, mieszam z sosem, dodaję płatki drożdżowe. Makaron posypuję migdałową kruszonką.

1508 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

36 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.