Desery

Migdałowy deser budyniowy

1 Min. czytania

 Witajcie po weekendzie. Jak się cieszę, że udało mi się odpocząć i nie mieć żadnych planów. Marzyłam o takim relaksie i nic nierobieniu. I to bardzo! Ostatni tydzień solidnie mnie wymęczył. Te dwa dni totalnego luzu, były dla mnie niczym manna z nieba. Sobotnie deszcze, sprawiły, że w domowym zaciszu zrobiłam sobie maraton filmowy. Była to naprawdę miła odmiana, po całym zabieganym i szalonym tygodniu. Zregenerowałam siły, i jestem gotowa na nowy tydzień. I z utęsknieniem czekam na kolejny weekend, który dla odmiany chcę spędzić poza domem i zdecydowanie bardziej aktywnie. No dobrze, wracamy do soboty i filmowego maratonu. Co umiliło mi ten wieczór? Domowy budyń migdałowy z pysznymi dodatkami. Bardzo, ale to bardzo prosty, całkowicie nieskomplikowany. Błyskawiczny, wręcz banalny. Wyjątkowo kojarzy mi się z dzieciństwem. Niby zwykły budyń, ale z mocną migdałową nutką. Kremowy i aksamitny, ale z chrupiącymi dodatkami. Dzięki temu deser jest po prostu fenomenalny. Niby taki prosty, a jakie robi wrażenie!

Składniki na 3 porcje:

1l napoju migdałowego

4 łyżki erytrytolu ( można też użyć miodu)

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
4 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki czipsów bananowych

4 łyżki pestek słonecznika

Odrobina cynamonu

Odlewam  jedną szklankę napoju migdałowego, a resztę mleka wlewam do rondelka i podgrzewam. Do ciepłego mleka dodać masło i słodzidło, mieszam do połączenie się składników.

W pozostałej szklance mleka rozpuszczam mąkę, tak żeby nie było grudek. Dodaję ekstrakt z migdałów i mieszam. 

Zawartość szklanki, wlewam  do gotującego się mleka z masłem i cukrem. Cały czas mieszając, podgrzewam, aż powstanie gęsty i gładki budyń.

Na dno pucharków wykładam część żurawiny, ziaren słonecznika i chipsów bananowych, na to wykładam budyń. Na wierzchu układam pozostałe bakalie-słonecznik,banan i żurawinę. Posypuję deser cynamonem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.