Śniadania na słono

Muffinki podwójnie borówkowe pod kruszonką

1 Min. czytania
Dziś zapraszam na muffinki. Bardzo lubię je piec, są proste, a dają mnóstwo radości. I możliwości. Za każdym razem staram się zrobić coś innego. Tym razem skorzystałam z borówek, które nałogowo kupuję ostatnimi dniami. Borówkowe muffinki czyli delikatne i mięciutkie ciasto. Do tego borówkowy kleks z wierzchu, maksimum borówkowości. I kruszonka, chrupiąca, słodka, migdałowa. Z nią muffinki zyskują wyjątkowy smak. Taka muffinka jest świetna na deser, a i doskonale sprawdza się jako drugie śniadanie ze szklanką soku. Powiew lata w pracowity dzień.

Składniki:

Muffinki:
2 jajka
Mały kubeczek jogurtu naturalnego
5 łyżek oleju
200 gramów mąki pszennej
50 gramów cukru
4 łyżki mleka
Łyżeczka proszku do pieczenia
3 garści borówek
Ekstrakt waniliowy
Masa borówkowa:
3/4 szklanki borówek
3 łyżki cukru
2 łyżki wody
Kruszonka:
50 gramów mąki pszennej
3 łyżki mielonych migdałów
35 gramów masła
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Zaczynam od borówkowej masy. Umyte owoce zasypuję cukrem, podlewam wodą i duszę około 10 minut. Masa ma wyjść gęsta, ale owoce powinny pozostać w większych kawałkach.
Czas na muffinki. Mokre składniki-jajka, jogurt, olej, mleko i ekstrakt waniliowy mieszam razem. W drugiej misce łączę mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia, szybko mieszam wszystkie składniki razem, na koniec dodaję borówki.

Zagniatam kruszonkę, powinna być dość sypka.
Foremkę do muffinek wykładam papilotkami, napełniam je do 3/4 wysokości ciastem. Na wierzchu wykładam  masę borówkową, posypuję babeczki kruszonką. Piekę je przez 25 minut w 175 stopniach,

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Pieczony omlet z Parmezanem

15 minut Min. gotowania
Nie jestem największą na świecie fanką nowinek technicznych. Do wielu rzeczy muszę dojrzeć i ocenić, czy naprawdę tego potrzebuję. Ale przyznaję, air…
Śniadania na słono

Omlet z groszkiem

5 minut Min. gotowania
Dziś będzie śniadaniowo, tak na dobry tydzień. Omlet z groszkiem, mozzarellą i szynką, czyli śniadaniowy miks samych pyszności. Przyznaję, w kwestii śniadań,…
Śniadania na słono

Pakistański pudding ryżowy

20 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam Was na przepyszne śniadanie. Śniadanie z drugiego końca świata, które na pewno da Wam wiele satysfakcji. Myślę, że sprawdzi się…

52 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.