
W garnuszku łączę masło z mlekiem, kakao i cukrami. Podgrzewam aż wszystkie składniki idealnie się połączą, studzę i odlewam 3 łyżki kakaowej masy.
Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram i dodaję do czekoladowego płynu, przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam. Ubijam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaję do ciasta i łączę wszystkie składniki ciasta.
Formę smaruję masłem, wylewam ciasto.
Obieram rabarbar, myję, kroję na kawałki, układam na wierzchu murzynka. Placek piekę 35-40 minut w 185 stopniach.
Do pozostałej masy kakaowej dodaję posiekaną czekoladę, chwilę podgrzewam, smaruję nią ciasto. Posypuję wiórkami kokosowymi.
Murzynek… dla wielu smak z dzieciństwa i ukochane ciasto z dzieciństwa. Moja Mama robiła z wiśniami z domową polewą (nie taką którą się robi z ciasta a osobno). Dla mnie to za ciężkie ciasto ale zjadłam kawałek aby Mamie nie było przykro… w dużych ilościach zjadały je moje siostry i Tato xD
Ale na niedzielę zawsze były dwie szarlotki lub ciasta kruche z wiśniami 🙂
Murzynka z rabarbarem nie jadłam ale lubie rabarbar sam w sobie – bardzo fajny pomysł 🙂
PS Drożdżówki z górskich cukierni i piekarni to chociaż były drożdżówki czy taki napompowany twór? 😛
takie tradycyjne, przynajmniej tak było napisane 😉 I wyglądały naprawdę pycha, jedną jadłam, i jak domowa 🙂 Tylko cena, 4 zł za drożdżówkę 🙂 ale w sumie warto na to wydać, niż na czipsy.
ciekawe połączenie i jeszcze kształt serca <3
Ja jutro robię kruche z rabarbarem 🙂
Czyli była mąka i był farsz… takich drożdżówek praktycznie się nie spotyka. A cena odzwierciedla jakosć – wolałabym zapłacić 4 zł za drożdżówkę przypominającą domową, niż 2zł za jakiś "twór" 😉
Kiedyś bardzo często piekłam murzynka. Muszę nadrobić zaległości, bo narobiłaś mi strasznej ochoty na to ciacho:)
Jeszcze nie piekłam w tym sezonie ciasta z rabarbarem 🙁
😉
nadrób koniecznie 🙂
uwielbiam 🙂
nowa blaszka, musiałam przetestować 🙂
coraz częściej widzę takie napuszone buły jako drożdżówki… Na szczęście mam w okolicy parę rodzinnych piekarni, gdzie drożdżówki wciąż są drożdżówkami-nie tylko z nazwy 😉
Takiego murzynka jeszcze nie jadłam.
polecam 😉
do kawki i nic tylko jeść:D
Rabarbar teraz na topie, nic dziwnego, ciasta z jego udziałem są pyszne 🙂
Nie jadłam murzynka z rabarbarem 🙂 Ale gdy będę miała chwilę oddechu, na pewno wykombinuję ciasto drożdżowe z jego dodatkiem – taką mi ochotę narobiłaś, jak czytałam wstęp 🙂
Współczuję anginy, ale zazdroszczę górskiego wyjazdu 🙂
U mnie tylko takie sprzedają… takie "twory" – nie kupi dobrej drożdżówki, każdy dodaje jakieś spulchniacze bo "im się nie opłaca inaczej" ;/
dokładnie 🙂
sezon krótki, trzeba korzystać 😉
wyjazdu też sobie zazdroszczę, gorzej z anginą 😉
Jak ja uwielbiam rabarbar ♥ Z każdym rokiem doceniam bardziej jego smak i właściwości 🙂
oj tak, rabarbar jest pyszny 🙂
Wygląda bardzo kusząco, szczególnie w formie serducha 🙂
Zgadzam się. nie ma lepszego ciasta. Tylko domowe. A akurat murzynek z dodatkami można przygotować szybciutko 🙂
My też najbardziej lubimy takie domowe ciasta 🙂 Kakaowe ciacho z kwaśnym owocem to jest to 🙂
Połączenie słodkiego ciasta i kwaśnego rabarbaru to jest to!
murzynek z rabarbarem… mmm! klasyk nad klasykami! uwielbiam!