Śniadania na słono

Śniadaniowa sałatka z jajkiem na twardo

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

 Witajcie, w środę znów śniadaniowo. Tym razem jednak śniadanie nie na słodko, a na wytrawnie. Ten zielony talerz, podbił moje serce, i serce mojego męża. Zawiera wszystko co lubimy, i jest do tego niesamowicie zdrowy. Taki zielony talerz, to wspaniałe urozmaicenie każdego śniadania, szczególnie tego weekendowego, kiedy bez pośpiechu możemy celebrować poranki i cieszyć sobą. Marzę o takim czasie, żeby zagościł u nas na stałe. No dobrze, chodzi mi jedynie o weekendy. Ale niestety, najbliższy czas, to znów mieszanka obowiązków, szkoły i remontów. Liczyłam, że zostanie mi już tylko seminarium, a tu proszę, niespodzianka. Trzy zjazdy weekendowe przede mną, w tym pierwszy już w tę niedzielę. Mam nadzieję, że do końca pokonam katar i ból gardła. Na razie rozgrzewam się herbatą z miodem i imbirem, stosuję inhalacje i zajadam pastylki na ból gardła. Moc musi być ze mną, od samego rana. Bo jutro czwartek, czyli kolejny ciężki dzień  w pracy. Jak dobrze, że mam pyszny talerz pod ręką!

Kochani, zajrzyjcie do sklepu  naszej rodzimej marki Tołpa, ostatnie nieprzespane noce, niweluję dzięki masce z kwasem hialuronowym. Dla mnie to prawdziwa bomba na póżną zimę, gdy skóra jest już zmęczona chłodem i brakiem słońca.

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
20

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Duży półmisek

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 2 główki sałaty rzymskiej

  • 1 ogórek

  • 5-6 dużych oliwek

  • 3 duże jajka

  • 200 gramów twarogu o zwartej konsystencji

  • 1 pęczek szczypiorku

  • Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • Duża szczypta ziół prowansalskich

  • Sól

  • Pieprz

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie sałatki

Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w ćwiartki. Warzywa myję, szczypiorek siekam, ogórek kroję w plasterki, a oliwki na mniejsze kawałki. Twaróg kroję w kostkę. Wszystkie składniki sosu ucieram w małej miseczce.
2

Serwowanie

Na płaskim talerzu układam liście sałaty, na to plastry ogórka i oliwek. Teraz dodaję jajka i twaróg. Całość posypuję szczypiorkiem i polewam sosem. Odkładam na kwadrans. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Uwagi

Dodajcie więcej ulubionych warzyw. Może spróbujecie sałatki z sosem czosnkowym?
1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka śniadaniowa

10 Min. gotowania
Sama nie wiem, czy to jeszcze sałatka, czy po prostu twarożek z dodatkami? Wiem jednak, że to genialna śniadaniowa opcja. Bardzo zdrowa…
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.