Śniadania na słono

Śniadaniowa sałatka z jajkiem na twardo

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

 Witajcie, w środę znów śniadaniowo. Tym razem jednak śniadanie nie na słodko, a na wytrawnie. Ten zielony talerz, podbił moje serce, i serce mojego męża. Zawiera wszystko co lubimy, i jest do tego niesamowicie zdrowy. Taki zielony talerz, to wspaniałe urozmaicenie każdego śniadania, szczególnie tego weekendowego, kiedy bez pośpiechu możemy celebrować poranki i cieszyć sobą. Marzę o takim czasie, żeby zagościł u nas na stałe. No dobrze, chodzi mi jedynie o weekendy. Ale niestety, najbliższy czas, to znów mieszanka obowiązków, szkoły i remontów. Liczyłam, że zostanie mi już tylko seminarium, a tu proszę, niespodzianka. Trzy zjazdy weekendowe przede mną, w tym pierwszy już w tę niedzielę. Mam nadzieję, że do końca pokonam katar i ból gardła. Na razie rozgrzewam się herbatą z miodem i imbirem, stosuję inhalacje i zajadam pastylki na ból gardła. Moc musi być ze mną, od samego rana. Bo jutro czwartek, czyli kolejny ciężki dzień  w pracy. Jak dobrze, że mam pyszny talerz pod ręką!

Kochani, zajrzyjcie do sklepu  naszej rodzimej marki Tołpa, ostatnie nieprzespane noce, niweluję dzięki masce z kwasem hialuronowym. Dla mnie to prawdziwa bomba na póżną zimę, gdy skóra jest już zmęczona chłodem i brakiem słońca.

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
20

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Duży półmisek

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 2 główki sałaty rzymskiej

  • 1 ogórek

  • 5-6 dużych oliwek

  • 3 duże jajka

  • 200 gramów twarogu o zwartej konsystencji

  • 1 pęczek szczypiorku

  • Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • Duża szczypta ziół prowansalskich

  • Sól

  • Pieprz

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie sałatki

Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w ćwiartki. Warzywa myję, szczypiorek siekam, ogórek kroję w plasterki, a oliwki na mniejsze kawałki. Twaróg kroję w kostkę. Wszystkie składniki sosu ucieram w małej miseczce.
2

Serwowanie

Na płaskim talerzu układam liście sałaty, na to plastry ogórka i oliwek. Teraz dodaję jajka i twaróg. Całość posypuję szczypiorkiem i polewam sosem. Odkładam na kwadrans. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Uwagi

Dodajcie więcej ulubionych warzyw. Może spróbujecie sałatki z sosem czosnkowym?
1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.