Jestem chyba uzależniona od połączenia orzechów z czekoladą. Najlepszym prezentem była dla mnie zawsze czekolada z okienkiem. Po prostu kochałam od dziecka orzechy zatopione w czekoladzie. I uwielbiam do dziś. I często łączę oba te smaki, czekoladę i orzechy. Dziś połączyłam je w ryżowym budyniu. Coś co można zjeść zarówno o poranku jako śniadanie, jak i nada się w porze deserowej. Pełna dowolność. Lubię ten ryżowy budyń jeść na ciepło, ale jeszcze bardziej lubię gdy jest chłodny, prosto z lodówki. Szczególnie lubię, kiedy czekoladowa polewa na wierzchu zastygnie i utworzy chrupiącą skorupkę, niczym nad dnie czekoladowego rożka. Tyle, że tutaj jest od razu, na samym wierzchu. A pod czekoladową warstwą, posypaną różową solą, mamy budyń o wyraźnym orzechowym smaku. Powiem szczerze, to jest tak pyszne, że zawsze muszę ten deser w wielkiej ilości, bo po słoiczek ustawia się spora kolejka. Wcale się temu nie dziwię. Jest słodko, ale i słono. Orzechowo i czekoladowo. Dokładnie tak jak lubię!
Składniki na 3 porcje:
200 gramów ryżu jaśminowego
400 ml mleka plus 2 łyżki
4 łyżki masła orzechowego kremowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
8 kostek gorzkiej czekolady
2 szczypty soli himalajskiej
Ryż zalewam mlekiem, dodaję wanilię i gotuję około 20 minut. Ryż powinien wchłonąć cały płyn. Następnie dodaję masło orzechowe i miksuję ryż na gładki krem i przekładam do słoiczków, albo miseczek.
Czekoladę roztapiam z mlekiem, polewam ryżowy budyń, posypuję solą i chłodzę w lodówce.
Ryżowego jeszcze nie jadłam 🙂 Muszę zrobić bo kocham wszelkie budynie 🙂
Wspaniałe połączenie ☺
polecam 😉
😉
Przeapetyczne kontrasty smaków 🙂
Oj chętnie bym zjadła ale nie mogę jeść nic orzechowego 🙂
Zjadłabym z chęcią taki budyń 🙂
widzę, że mamy tą samą słabość 😀
🙂
🙂
🙂
oj szkoda…
Jakie to musi być przepyszne! Uwielbiam takie deserki.
ale musi być on pychotny:)
Nie jadłam jeszcze takiego. Mniam, mniam.
Ja również uwielbiam połączenie czekoladowo-orzechowe. Takiego budyniu jeszcze nigdy nie próbowałam. Musi smakować nieziemsko:)
Można zjeść ze smakiem 🙂
🙂
😉
🙂
🙂
jest pychotny;)
Ciekawe połaczenie smakowe – zapowiada się pyszny i oryginalny deser
Fajny budyń, ostatnio słyszałam, że czekolada gorzka jest bardzo zdrowa, ale właśnie w połączeniu z orzechami, które zawierają cynk 🙂
🙂
od dziecka wiedziałam co zdrowe 😉
Z masłem orzechowym to nie mogło być niedobre 😀
Budyń ryżowy i czekolada – to brzmi cudownie!
Orzechów nie mogę, uczulają mnie…
oj nie mogło być niedobre:)
zawsze można dać więcej czekolady zamiast orzechów:)
wierzę;)
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis! 🙂
🙂
Mmmm, musi być pyszne, musze wypróbować z córcia :)))
😉