Desery

Orzechowy budyń ryżowy

1 Min. czytania
Jestem chyba uzależniona od połączenia orzechów z czekoladą. Najlepszym prezentem była dla mnie zawsze czekolada z okienkiem. Po prostu kochałam od dziecka orzechy zatopione w czekoladzie. I uwielbiam do dziś. I często łączę oba te smaki, czekoladę i orzechy. Dziś połączyłam je w ryżowym budyniu. Coś co można zjeść zarówno o poranku jako śniadanie, jak i nada się w porze deserowej.  Pełna dowolność. Lubię ten ryżowy budyń jeść na ciepło, ale jeszcze bardziej lubię gdy jest chłodny, prosto z lodówki. Szczególnie lubię, kiedy czekoladowa polewa na wierzchu zastygnie i utworzy chrupiącą skorupkę, niczym nad dnie czekoladowego rożka. Tyle, że tutaj jest od razu, na samym wierzchu. A pod czekoladową warstwą, posypaną różową solą, mamy budyń o wyraźnym orzechowym smaku. Powiem szczerze, to jest tak pyszne, że zawsze muszę ten deser w wielkiej ilości, bo po słoiczek ustawia się spora kolejka. Wcale się temu nie dziwię. Jest słodko, ale i słono. Orzechowo i czekoladowo. Dokładnie tak jak lubię!
Składniki na 3 porcje:
200 gramów ryżu jaśminowego
400 ml mleka plus 2 łyżki
4 łyżki masła orzechowego kremowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
8 kostek gorzkiej czekolady
2 szczypty soli himalajskiej
Ryż zalewam mlekiem, dodaję wanilię  i gotuję około 20 minut. Ryż powinien wchłonąć cały płyn. Następnie dodaję masło orzechowe i miksuję ryż na gładki krem i przekładam do słoiczków, albo miseczek. 
Czekoladę roztapiam z mlekiem, polewam ryżowy budyń, posypuję solą i chłodzę w lodówce. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.