Desery

Panna cotta a’la Rafaello

1 Min. czytania
Sobota. Sobota, to taki dzień kiedy staram się nadrobić zaległości na wielu polach. Nie ma lekko, lista spraw do ogarnięcia bywa spora, a czasu jakby mniej niż zwykle. Sama nie wiem skąd to się bierze? W każdym razie nie każda sobota jest aż tak leniwa jakbym tego pragnęła. Ale każda sobota musi mieć deser. Koniec i kropka. Nawet ta bardzo zabiegana. Tym razem postawiłam na prosty i bardzo smaczny kremowy deser, który swoją kokosowością ma zaczarować pogodę za oknem i przenieść mnie na rajskie plaże. Tak bardzo potrzebuję większej dawki słońca i ciepłej pogody. Parę kresek więcej na termometrze i parę promyków słońca więcej, i byłabym  w niebie. Na razie słońca i bardziej ciepłych klimatów muszę szukać na talerzu. Jeżeli i Wam marzy się chwilowy odpoczynek od zwariowanego przedwiośnia,to zapraszam na porcję tej pysznej panna cotty. Kokos, migdał -samo najlepsze wprost z rajskich plaż. Do tego przygotowanie tego deseru jest praktycznie dziecinnie proste. Bez problemu przygotuje go każdy, którego ogarnie tęsknota za latem. Moim zdaniem porcja tej panna cotty to przepis na sobotę idealną.


Składniki:
200 ml mleka kokosowego
1,5 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki cukru kokosowego
1 łyżka mielonych płatków migdałowych
1 łyżeczka miodu
Ekstrakt waniliowy
Płatki kokosa do dekoracji

Do 2 łyżek wody dodaję żelatynę, zostawiam na parę minut.
W garnuszku łączę mleko kokosowe z cukrem, podgrzewam parę minut- mleko nie może się zagotować, a  jedynie rozpuścić cukier. Trwa to około 5 minut. Dodaję żelatynę, podgrzewam parę minut, tak aby żelatyna idealnie się rozpuściła. Zdejmuje deser z ognia, dodaję migdały,miód i wanilię. Delikatnie mieszam, panna cottę przelewam do słoiczków, chłodzę minimum dwie godziny.
Przed podaniem dekoruję płatkami kokosa.

Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

W sklepie Agnex czeka 5 % rabatu na hasło Zdrowe-Bakalie

www.sklepagnex.pl 

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki cytrynowe z tymiankiem

25 minut Min. gotowania
Witajcie poweekendowo, jak mija Wam ten czas? Ostatnie dni były prawdziwym latem. Za mną duże prace ogrodowe, całkowita zmiana aranżacji. Pracowaliśmy dzielnie…
Bez kategoriiDesery

Brzoskwinie z lawendą

20 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na cudowny, pachnący sierpniem deser, przed Wami brzoskwinie z lawendą. Pomysł na ten deser, narodził się podczas krótkiego wypadu w…
Desery

Serniczek z rabarbarem

10 minut Min. gotowania
Nawet nie wiecie jak się ucieszyłam kiedy zobaczyłam pierwsze łodygi rabarbaru w moim warzywniaku! Dla mnie to ewidentna oznaka wiosny w pełni….

49 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.