Znów śniadaniowe klimaty. Tym razem jednak nie na słodko, będzie za to pyszna pasta jajeczna z awokado. Bardzo prosta, idealna na kanapki, zarówno te jedzone w domu, jak i zabierane z sobą do pracy. I do tego pełne zdrowia. Awokado jest nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Oczywiście to kwestia dyskusyjna-smak. Znam takich, którzy plują na sam widok tego cudownego zielonego skarbu natury. Że mdłe, tłuste i nijakie w smaku. Ale wystarczy odpowiednio je doprawić, parę dodatków i zamieniamy nielubiany smak w coś wyjątkowego. Taką pastę przygotowałam sobie dziś na śniadanie. Świetnie urozmaiciła poranne kanapki. I do tego przygotowanie tej pysznej pasty, trwa dosłownie parę chwil. Nie zaburzy więc porannego, napiętego harmonogramu. Gwarantuję ,że po takim śniadaniu będziecie odpowiednio najedzeni, ale nie przeciążeni, miło zaczniecie dzień i jakoś tak będziecie bliżej wiosny. Po dwóch przyjemnie słonecznych dniach, na weekend robi się szaro. W planie deszcz, i deszcz ze śniegiem. Także standardowo.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki.
Składniki:
1 awokado
2 małe jajka
Duża garść szczypiorku
Garść natki pietruszki
Słodka papryka-szczypta
Papryka wędzona – szczypta
2 łyżki gęstego jogurtu
Sól
Pieprz
Jajka gotuję na półmiękko-około 6 minut od zagotowania się wody, obieram je ze skorupki i kroję w drobną kostkę.
Awokado obieram, usuwam pestkę, kroję w kostkę, siekam pietruszkę i szczypiorek. Wszystkie składniki łącze i krótko miksuję. Doprawiam solą, pieprzem i obiema paprykami, dodaję jogurt, mieszam. Pastę podałam z żytnim chlebem z żurawiną.
Pycha. Bardzo lubię takie pasty 🙂
🙂
Na pewno była pyszna 🙂
Nie mogę się już doczekać, aż w moim ogródku wyrośnie szczypiorek :))
🙂
Robiłam już kiedyś. Świetne połącznie!
😉
Super pomysł. Ja pastę jajeczną najczęściej robię w wersji klasycznej – ale ta z awokado jest bardzo ciekawa i zdrowa. A jaki kolor ma wiosenny 🙂
Pozdrowionka 🙂
🙂
Uwielbiam!
PS. Mam taką samą miseczkę 😉
My taką pastę dość często robimy na obiad, bo z ziemniaczkami też smakuje genialnie 😀
Ostatnio moja siostra zrobiła pastę awokado, tuńczykiem i czerwoną cebulką. Polecam!
zdecydowanie moje smaki! bardo lubię pastę z tych składników:)
Nigdy nie jadłam pasty jajecznej z awokado – w ogóle dawno nie jadłam pasty jajecznej 🙂 Mniam!
Prawde mówiąc jeszcze nigdy nie próbowałam awokado na kanapkach. 🙂
w takiej wersji jeszcze nie robiłam 🙂
Co jakiś czas przygotowuję podobną pastę, ale dodaję do niej drobno pokrojonego pomidora. Bardzo lubimy to smarowidełko.
Pasty jajeczne kocha,chociaż z awokado jeszcze nie próbowałam…Muszę to zmienić 🙂
muszę w końcu spróbować
Awokado lubię w każdej postaci, pychotka!
Bardzo lubię takie pasty. 🙂 Pycha! 🙂
Bardzo lubię jajka. Robię je na różne sposoby. Twoja propozycja na pyszną pastę podoba mi się, bo lubię również awokado 🙂
Robiłam i bardzo polecam 🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
polecam.
🙂
polecam:)
spróbuj;)
🙂
trzeba nadrobić:)
spróbuję:)
😉
🙂
te miseczki rządzą, są śliczne:)
Cóż za pyszności! Sprawię sobie takie śniadanko w niedzielę 🙂
polecam:)
Pysznie!
To jedna z moich ulubionych past.
🙂
Akurat mam w lodówce awokado. Przypadek? xD
Uwielbiam połączenie awokado z jajkiem. Taka pyszna pasta gości też często na moim stole 🙂
🙂
nie sądzę:)
potwierdzam, pyszne połączenie 😀
Robię podobną – z odrobiną czosneczku – na zdrowie 😉
Tak, ładny tydzień i deszczowy weekend to standard…