Nie da się ukryć, coraz bliżej Święta. Wracając z pracy, zauważam coraz więcej świątecznych dekoracji. I jakoś tak zapragnęłam piernikowych klimatów. Co prawda pierniczki miłością darzę cały rok, a nie tylko w okolicach grudniowych Świąt, to jednak przyznaję, o tej porze roku smakują po prostu wyjątkowo. Jedynie w swoim rodzaju. Przygotowanie takiego jaglanego budyniu to żadna wielka filozofia, czas pracy można sobie jeszcze bardziej skrócić i uprościć, gotując płatki jaglane, te wymagają bowiem jedynie 5 minut podgrzewania. Osobiście bardzo lubię kaszę jaglaną, a jej połączenie z piernikiem, jest moim zdaniem idealne na jesienne poranki albo i wieczory.
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
200 mleka
Laska wanilii
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka mielonego imbiru
Łyżeczka mielonego kardamonu
Łyżeczka miodu
Skórka starta z pomarańczy
3-4 pierniczki (najlepiej bez czekolady)
Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, prażę w czystym garnku – około 2 minuty, zalewam połową szklanki wody, dodaję mleko i wszystkie przyprawy. Gotuję aż kasza wchłonie płyn – około 15-20 minut. Po tym czasie do masy dodaję pokruszone pierniczki oraz miód, przy użyciu blendera miksuję masę na krem.
Przed podaniem można udekorować pierniczkami.
zapachniało świętami 😀 pyszny deser !
😉
Smak piernika w zdrowej i szybkiej wersji… w miseczce 😀
mmm!! Wygląda pysznie 🙂
Nigdy jeszcze nie jadłam takiego budyniu. Bardzo ciekawy 🙂
Koniecznie chciałabym spróbować czy te piernikowe smaki to coś dla mnie 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Zapowiadają się przepysznie 🙂 Ja ostatnio też czuję jakąś potrzebę jedzenia pierników, ale póki co jem kupne. W grudniu zrobię swoje 🙂
🙂
🙂
😉
🙂
Smakowicie brzmi ten przepis. Wypróbuję na pewno. Może już jutro 🙂 Pozdrawiam!
Musi być boski ❤❤
Ostatnio robimy taki bardzo często 😀
Takiego jeszcze nie jadłam, ale takie smaki uwielbiam, więc się skuszę 🙂
A ja jakaś inna jestem boo… za piernikami nie przepadam 😛
Szkoda, że nie mogę jeść kaszy jaglanej, ale piernikowy budyń mogę przygotować w wersji klasycznej:)
Z chęcią skradnę Ci przepis.
Serdecznie pozdrawiam. :*
polecam 🙂
😉
nie dziwię się 😉
polecam 🙂
można zrobić na kaszy mannej, albo na ryżu 🙂
polecam i pozdrawiam 🙂
bywa i tak 🙂
To musi przepięknie pachnieć! Idealne śniadanie na smutne, jesienne poranki!
Cudowny pomysł 🙂 zjadłabym 🙂
🙂
🙂
Hmm chyba by mi smakowało.
Yummy 🙂
http://www.yelizinkesifleri.com/
Wow! muszę spróbować 😀
Madziu kusisz tymi budyniami, aż nabrałam ochoty i muszę zrobić 😉
🙂
🙂
🙂
🙂
dla mnie na pierniki jeszcze za wcześnie;p
ja jem cały rok;)
Za to wszyscy w rodzinie z chęcią pochłaniają 😀
Pycha☺
Idealny dla takiego fana pierników jak ja 🙂
🙂
🙂
Super pomysł, też już zaczynam myśleć o świętach 🙂
Wow! Pierwszy raz widzę coś podobnego, ale jestem fanką pierników, więc spróbuję! 🙂
Uwielbiam budyń! Mleko bez laktozy to mój nowy kolega. Fajnie, że jest ten przepis, bo to alternatywa dla tego proszkowanego cholerstwa 🙂
🙂
🙂
🙂
O rany, ale to musi być dobre. Aż przy czytaniu czułam zapach cynamonu 😀