Ciasta

Placek ananasowy z orzechami

1 Min. czytania

 Kiedy przychodzi weekend, to ja Was kuszę ciastem. W moim rodzinnym domu nie było tradycji weekendowego pieczenia. Moja mama świetnie gotuje, ale ciasta piekła głównie na Święta. Jakoś nie przepadała za niedzielnymi szarlotkami czy sernikami. Także posiłkowaliśmy się kupnymi ciastami. W moim domu sobotnie ciasto to już tradycja, być musi i koniec. Uwielbiam wymyślać co tam nowego mi się upiecze. Tym razem padło na wypiek z ananasem, z orzechową kruszonką. Mięciutkie ciasto i kusząco chrupiąca kruszonka. Świetny kontrast smaków i konsystencji. I miła odmiana od ciast z truskawkami i rabarbarem. Oczywiście nie mam ich dość, ale fajnie jest zaskoczyć rodzinkę nieco mniej oczekiwanym wypiekiem. Czyli w sezonie na czereśnie i orzechy, serwujemy ananasa. Który jednak kojarzy się nam z latem, odpoczynkiem i relaksem. I jest tak samo wakacyjny, egzotyczny i przenosi nas na rajskie plaże. To ciasto świetnie znosi upalne dni, genialnie smakuje na pikniku, umili każdą wycieczkę. Koniecznie je upieczcie. 

Składniki:

3 jajka

140 gramów masła

180 gramów mąki pszennej

80 gramów erytrytolu ( albo cukru)

3 łyżki budyniu śmietankowego

5 krążków ananasa

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli


Kruszonka :

60 gramów orzechów włoskich

3 łyżki brązowego cukru

3 łyżki masła

5 łyżek mąki pszennej


Dodatkowo- cukier puder


Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 

Piekarnik nagrzewam do 185 stopni. 

Ananasa kroję w kostkę. 

Dokładnie miksuję masło z erytrytolem ( albo cukrem), masa powinna być jasna. Następnie pojedynczo wbijam jajka i delikatnie miksuję. Do masy przesiewam mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, dodaję sól. 

Formę do pieczenia wykładam papierem, wylewam ciasto. Na wierzchu układam kawałki ananasa, lekko wciskam je w ciasto. 

Orzechy miksuję na pył. Następnie zagniatam wszystkie składniki na luźną kruszonkę, posypuję wierzch ciasta. 

Placek piekę 45-50 minut, do suchego patyczka. Można posypać cukrem pudrem.

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…
Ciasta

Placek makowy z kruszonką

35 -40 minut Min. gotowania
Powoli szykuję się do Świąt. Wyciągam świąteczne ozdoby i dekoracje. Nie robię tego w pośpiechu, powoli upiększam dom i dodaję mu magii….

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.