Ciasta

Placek ananasowy z orzechami

1 Min. czytania

 Kiedy przychodzi weekend, to ja Was kuszę ciastem. W moim rodzinnym domu nie było tradycji weekendowego pieczenia. Moja mama świetnie gotuje, ale ciasta piekła głównie na Święta. Jakoś nie przepadała za niedzielnymi szarlotkami czy sernikami. Także posiłkowaliśmy się kupnymi ciastami. W moim domu sobotnie ciasto to już tradycja, być musi i koniec. Uwielbiam wymyślać co tam nowego mi się upiecze. Tym razem padło na wypiek z ananasem, z orzechową kruszonką. Mięciutkie ciasto i kusząco chrupiąca kruszonka. Świetny kontrast smaków i konsystencji. I miła odmiana od ciast z truskawkami i rabarbarem. Oczywiście nie mam ich dość, ale fajnie jest zaskoczyć rodzinkę nieco mniej oczekiwanym wypiekiem. Czyli w sezonie na czereśnie i orzechy, serwujemy ananasa. Który jednak kojarzy się nam z latem, odpoczynkiem i relaksem. I jest tak samo wakacyjny, egzotyczny i przenosi nas na rajskie plaże. To ciasto świetnie znosi upalne dni, genialnie smakuje na pikniku, umili każdą wycieczkę. Koniecznie je upieczcie. 

Składniki:

3 jajka

140 gramów masła

180 gramów mąki pszennej

80 gramów erytrytolu ( albo cukru)

3 łyżki budyniu śmietankowego

5 krążków ananasa

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli


Kruszonka :

60 gramów orzechów włoskich

3 łyżki brązowego cukru

3 łyżki masła

5 łyżek mąki pszennej


Dodatkowo- cukier puder


Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 

Piekarnik nagrzewam do 185 stopni. 

Ananasa kroję w kostkę. 

Dokładnie miksuję masło z erytrytolem ( albo cukrem), masa powinna być jasna. Następnie pojedynczo wbijam jajka i delikatnie miksuję. Do masy przesiewam mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, dodaję sól. 

Formę do pieczenia wykładam papierem, wylewam ciasto. Na wierzchu układam kawałki ananasa, lekko wciskam je w ciasto. 

Orzechy miksuję na pył. Następnie zagniatam wszystkie składniki na luźną kruszonkę, posypuję wierzch ciasta. 

Placek piekę 45-50 minut, do suchego patyczka. Można posypać cukrem pudrem.

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.