Vege

Sałatka ze szpinaku i fety

1 Min. czytania

 I koniec pierwszej części mojego urlopu, wczoraj wróciłam, a dziś do pracy. Muszę nadrobić zaległości, i powalczyć z czasem. Fajnie byłoby aby ten dzień minął błyskawicznie i bezproblemowo. Wczoraj. po powrocie musiałam ogarnąć dwie pralki prania i ogródek. Kwiatki zdecydowanie chciały pić. Musiałam też nadrobić tulaszki z kotem, który niemal tydzień spędził z moją siostrą. Ależ się stęskniłam za Franusią. Za Filemonkiem oczywiście też, ale Fifi to już koci nastolatek, nie lubi okazywać miłości publicznie. Jak już wszystko zostało nadrobione, nadszedł on. Pan głód! I co było robić, trzeba było z nim walczyć. Na pierwszy ogień poszła szybka sałatka. Z chrupiącą i świeżutką bagietką, smakowała świetnie. Lekka, ale niezwykle sycąca. Ciekawa w smaku, dzięki podkręceniu go ostrą papryczką chilli. Niby nic, taka sałatkowa klasyka, ale jaka pyszna. I jaka błyskawiczna. Świetnie pasuje na kolację, albo do grillowanych mięs czy ryb. Musicie ją zrobić w te ciepłe, letnie dni. A ja zmykam do pracy. Czy tylko ja mam wrażenie, że ten pierwszy dzień po urlopie ciągnie się i ciągnie?


Składniki:
250 gramów szpinaku Baby
100 gramów sera Feta
2 duże malinowe pomidory
3 garście słonecznika
1 papryczka chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
Odrobina miodu
Sól
Pieprz
Szpinak przepłukuję, suszę. 
Pomidory parzę wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję w kostkę. 
Słonecznik prażę na suchej patelni. Fetę kroję w kosteczkę. Papryczkę kroję w krążki, można usunąć pestki. 
Oliwę łączę z miodem, solą i pieprzem. 
Wszystkie składniki sałatki przekładam do miski, polewam sosem, mieszam. Przed podaniem chłodzę. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.