Ciasta

Placek na 10 z rabarbarem i orzechami

1 Min. czytania

Rabarbarowo mi… I spokojnie.  Lubię wyjechać, ale fajnie też wrócić z urlopu do domu. Jedyne czego dalej nie znoszę, to rozpakowywania się. O ile pakowanie się na wyjazd, nie sprawia mi żadnych problemów, to rozpakowywania się nie toleruję! Jakbym była na nie uczulona. Staram się więc zrobić to jak tylko wrócę do domu. Nieważne, o której wrócę, wracam, i od razu zabieram się za wyładowanie wszystkiego, co towarzyszyło mi podczas urlopu. Mój ostatni, tygodniowy wyjazd był bardzo udany. Cisza, spokój, las dookoła. Malutko ludzi, dużo książek i relaksu. A jak tylko wróciłam, to upiekłam takie oto prościutkie i pyszne ciasto z rabarbarem i orzechami!


Składniki:
4 duże jajka
10 łyżek oleju
10 łyżek mąki pszennej
10 łyżek cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 laski rabarbaru
2 garście orzechów nerkowców

Lukier:
1 limonka
5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy



Rabarbar obieram, kroję w kostkę.Odkładam na bok. Orzechy drobno siekam.
Miksuję jajka z cukrem i wanilią, dodaję olej. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie miksuję. 
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką. Wylewam ciasto, na wierzchu układam kawałki rabarbaru, posypuję całość orzechami. 
Placek wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę 45-50. 
Z limonki i cukru kręcę lukier. Polewam nim wystudzone ciasto. 

1515 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…
Ciasta

Sernik baskijski z matchą

35 minut Min. gotowania
Wychodzę z założenia, że matchę się kocha, albo szczerze nienawidzi. Ja ją po prostu kocham i jako herbatę do picia, i jako…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.