Ciasta

Placek na 10 z rabarbarem i orzechami

1 Min. czytania

Rabarbarowo mi… I spokojnie.  Lubię wyjechać, ale fajnie też wrócić z urlopu do domu. Jedyne czego dalej nie znoszę, to rozpakowywania się. O ile pakowanie się na wyjazd, nie sprawia mi żadnych problemów, to rozpakowywania się nie toleruję! Jakbym była na nie uczulona. Staram się więc zrobić to jak tylko wrócę do domu. Nieważne, o której wrócę, wracam, i od razu zabieram się za wyładowanie wszystkiego, co towarzyszyło mi podczas urlopu. Mój ostatni, tygodniowy wyjazd był bardzo udany. Cisza, spokój, las dookoła. Malutko ludzi, dużo książek i relaksu. A jak tylko wróciłam, to upiekłam takie oto prościutkie i pyszne ciasto z rabarbarem i orzechami!


Składniki:
4 duże jajka
10 łyżek oleju
10 łyżek mąki pszennej
10 łyżek cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 laski rabarbaru
2 garście orzechów nerkowców

Lukier:
1 limonka
5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy



Rabarbar obieram, kroję w kostkę.Odkładam na bok. Orzechy drobno siekam.
Miksuję jajka z cukrem i wanilią, dodaję olej. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie miksuję. 
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką. Wylewam ciasto, na wierzchu układam kawałki rabarbaru, posypuję całość orzechami. 
Placek wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę 45-50. 
Z limonki i cukru kręcę lukier. Polewam nim wystudzone ciasto. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Placek makowy z kruszonką

35 -40 minut Min. gotowania
Powoli szykuję się do Świąt. Wyciągam świąteczne ozdoby i dekoracje. Nie robię tego w pośpiechu, powoli upiększam dom i dodaję mu magii….
Ciasta

Ciasto cytrynowe z kruszonką

35 minut Min. gotowania
Listopad mnie nie oszczędza. Ten ostatni czas jest naprawdę ciężki, wymagający i dający mi w kość. Wyobraźcie sobie, że cały zeszły tydzień…
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.