Ciasta

Kwadraty z truskawkami

1 Min. czytania

Banalny przepis na pyszny deser, który warto zabrać z sobą na letni piknik.Robi się w kilka minut, a smakuje naprawdę super! Bardzo lubię takie błyskawiczne przepisy, które można z sobą na drogę. Ja zrobiłam je przed wyjazdem na wakacje, super sprawdziły się w podróży, dodały energii i osłodziły trasę. Ale można je zabrać do najbliższego parku, nad wodę, na plażę, na rowerową wycieczkę. Gdzie tylko macie ochotę! 

Mnie czeka intensywny weekend, jutro mamine imieniny, święto każdej Anny. Składam więc życzenia wszystkim Annom, i mojej mamie oczywiście. Jutro będę piec ciasto, a na sobotę polecam te oto truskawkowe kwadraty. Mam jedno marzenie, niech sezon na truskawki nigdy się nie kończy! Kto jest za?
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
Kilkanaście sporych truskawek
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru waniliowego
Skórka z połowy cytryny
Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni.
Ciasto francuskie kroję na 6 kwadratów-mrożone należy wcześniej rozmrozić. 
Owoce dokładnie myję, kroję na połówki, posypuję skórką startą z cytryny, nakładam porcję owoców na ciasto francuskie, składam je na pół, zlepiam brzegi. 
Mleko łączę z cukrem waniliowym, smaruję wierzch ciastek. 
Ciasteczka przekładam na blachę do pieczenia, piekę je 20 minut. 

1435 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.