Ciasta

Placek śmietanowy z bezą i truskawkami

1 Min. czytania
W każdym kącie oczy cieszą truskawki. Pysznie czerwone, coraz bardziej pachnące, i coraz tańsze. Co prawda na te moje ukochane kaszubskie truskawki muszę jeszcze poczekać, ale nie mogłam nie oprzeć się przygotowaniu ciasta z truskawkami. Przepis jest bardzo prosty. Delikatne śmietanowe ciasto, smakowite truskawki ukryte pod bezą-pyszności. Idealne ciasto na leniwy weekend. Robi się je naprawdę prosto, każdemu posmakuje i ucieszy miłośników truskawkowych słodkości. Przez najbliższe dni, tygodnie i miesiące będę jeść truskawki na miliony sposobów. Od tego najprostszego, po prostu bez niczego, do tych zapieczonych, uduszonych i zmiksowanych. Dzisiejsze ciasto zacznie więc truskawkową fiestę. Kawałek ciasta zdecydowanie przybliża lato. Jeszcze moment i mam nadzieję, że ostatnie pochmurne dni odejdą w zapomnienie. I będzie cieplej. I jesienny płaszcz będę mogła schować do szafy na parę miesięcy. A teraz cieszę się majem i majowym ciastem.

Składniki:
300 ml śmietany 12 %
3 jajka
200 gramów mąki pszennej
100 gramów mąki owsianej
50 gramów cukru
3 łyżki oleju
Aromat śmietankowy
Łyżeczka proszku do pieczenia
około 10 -12 truskawek
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
kasza manna i masło do formy

Żółtka z cukrem ucieram na jasny krem, dodaję śmietanę,olej i aromat. W drugiej misce łącze obie mąki z proszkiem do pieczenia. Łączę obie masy i ucieram na gładkie ciasto.
Truskawki myję, usuwam szypułki i kroję na połówki.

Tortownicę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną. Wylewam ciasto do formy, na wierzchu układam truskawki. Piekę ciasto 25 minut w 180 stopniach.
Ubijam białka z cukrem na sztywną pianę. Smaruję nią wierzch ciasta i piekę je jeszcze przez 15 minut w 170 stopniach.

1513 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…
Ciasta

Sernik baskijski z matchą

35 minut Min. gotowania
Wychodzę z założenia, że matchę się kocha, albo szczerze nienawidzi. Ja ją po prostu kocham i jako herbatę do picia, i jako…
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…

59 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.