Śniadania na słodko

Placuszki orzechowo-miodowe

8 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Coś śniadaniowo się u mnie zrobiło. Były bułeczki, a dziś kusić Was będę placuszkami orzechowo-miodowymi. Podałam je z truskawkami, nie mogłam się oprzeć i kupiłam. No cóż, nie są to nasze kaszubskie smaki. Musiałam truskawki dosłodzić erytrytolem i wtedy dopiero zaczęły mi smakować. Obiecuję, że grzecznie poczekam na te nasze krajowe! Ale nie o truskawkach, bo rzecz tyczy się placków. Cudownie lekkich i prostych. Z dodatkiem orzechów i miodu, które wspaniale podbijają smak, niby tak zwykłych rzeczy, jak śniadaniowe placki. Placki musiałam zrobić, bo chciałam przetestować moją nową patelnię do naleśników. Zrobiłam sobie wielkanocny prezent. Proszę nie pytajcie co się stało z poprzednią. Albo zapytajcie mojego męża!

Mam nadzieję, że przepis na placuszki Wam się spodoba i chętnie będziecie je robić u siebie w domu. Niby nic, a dodatek orzechów do ciasta, robi różnicę!

Share

rb_lena
przygotowanie
12
gotowanie
8
ilość porcji
2
całkowity czas
20

Będzie potrzebne

  • Blender kielichowy

  • Patelnia do naleśników

Składniki

  • 250 gramów mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 200 ml mleka

  • 2 łyżki miodu

  • 2 garście orzechów włoskich

  • Szczypta proszku do pieczenia

  • Ekstrakt waniliowy

  • Klarowane masło do smażenia

  • Truskawki do podania

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Do blendera wrzucam orzechy, miksuję je na pył. Dodaję mąkę, miód proszek do pieczenia, wanilię, mleko i jajko. Dokładnie miksuję na gładkie ciasto. Odstawiam na kilka minut. W międzyczasie kroję truskawki na połówki.
2

Smażenie i podanie

Rozgrzewam patelnię do naleśników, smaruję odrobiną masła klarowanego. Smażę średniej wielkości placuszki po 2 minuty z każdej strony. Placuszki podaję z owocami, miodem i orzechami.
1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.