Ciasta

Plażowa Brioche Tarte

1 Min. czytania

Przyznaję się -to ciasto miało wyglądać pięknie. No cóż, ciężko jest jednak wybierać kostium kąpielowy, smarować się kremem z odpowiednio wysokim filtrem i dbać o urodę wypieku. Urok mieszkania nad samym morzem – każdego dnia lata mam wakacje na wyciągnięcie dłoni. Ta tarta okazała się świetnym wręcz kompanem na plażowy wypad. Nic się nie rozpuści, świetnie znosi upał, a fakt, że nie jest zbyt słodka jest dodatkowym plusem-w  taki upał jaki nas odwiedził moja rodzina zdecydowanie woli przysmaki nie narzucające się swoją słodyczą. Delikatne drożdżowe ciasto pochodzi z przepisu na brioszki, dzięki temu jest mięciutkie, delikatne, maślane i wprost rozpływa się w ustach. Dodatek jagód i brzoskwiń podkręca wakacyjny klimat. Uwielbiam wszystko co drożdżowe. Szczególnie latem, sama nie wiem kiedy ciasto rośnie jak na drożdżach. A teraz kończę, plaża czeka.

Składniki:

350 gram mąki pszennej plus 1 łyżka
1/3 opakowania drożdży
200 ml mleka plus 2 łyżki
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
125 gram masła pokrojonego w kostkę
aromat waniliowy
3 duże brzoskwinie
szklanka jagód
odrobina kaszy manny

Zaczynam od przygotowania rozczynu-drożdże rozgniatam z łyżką mąki, łyżką cukru pudru i 2 łyżkami mleka. Zostawiam na mniej więcej 5 minut. Do rozczynu dodaję mąkę, mleko, cukier waniliowy i aromat. Zagniatam gładkie ciasto. Następnie partiami dodaję posiekane masło. Dalej dzielnie zagniatam ciasto, ma nie kleić się do rąk. Zostawiam je w ciepłym miejscu na mniej więcej 30 minut. Ja rozgrzewam palnik, zakręcam i na niego kładę miskę z ciastem-rośnie naprawdę szybko.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Przenoszę je więc na blaszkę i rozciągam. Znów zostawiam ciasto na jakieś 20-30 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie szykuję owoce.
Myję brzoskwinię i kroję je w plasterki, a te na połówki. Robię z nich obramowanie dla ciasta. Jagody umieszczam na sitku, a sitko w misce z wodą. Taką kąpiel powtarzam trzy -cztery razy. Wolne miejsca na cieście wypełniam jagodami. Posypuję owoce z wierzchu cukrem pudrem. Piekę ciasto około 30 minut w 185 stopniach. Posypuję z wierzchu cukrem pudrem.

1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę,…
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.