Obiady

Roladki z kurczaka trochę greckie, trochę włoskie

1 Min. czytania

Klasyczne kotlety z kurczaka są wysoko na liście moich ulubionych dań od dziecka. Ot, filet z kurczaka, do tego mizeria i frytki-bajka. Zostało mi uwielbienie do kotletów, ale czasem chcę zjeść coś innego, niby znanego, ale w troszkę innej wersji. Takie są te roladki. Soczysty kurczak, suszone pomidory, rozmaryn i feta – bo moje roladki nie mogły się zdecydować – włoskie smaki, czy greckie klimaty? Podałam je z mocno czosnkowym puree, bo czosnek to coś co kocham chyba bardziej niż rodzoną matkę, i z sałatką- delikatnie grecką. Czyli uczta do kwadratu.

Składniki na dwie porcje:
Pierś z kurczaka
Feta- 2 plastry
Suszone pomidory-2 sztuki
Rozmaryn-2 gałązki
Mąka z brązowego ryżu-łyżka
Bułka tarta-łyżka
Szczypta słodkiej papryki
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Puree:
6-7 ziemniaków
2 ząbki czosnku
Czosnek niedźwiedzi-szczypta
3 łyżki mleka
Sól
Sałatka:
Ogórek
Pomidor-dwa małe
Papryka
Szczypiorek
Feta-2 grube plastry
Koperek
Ziarna słonecznika
Olej lniany
Sól, pieprz, sok z cytryny
Zaczynam pracę od obrania kartofli i ugotowania ich razem z ząbkami czosnku w osolonej wodzie.
 Następnie myję mięso, kroję pierś (lepiej wybrać sporą) na dwa kawałki. Delikatnie rozklepuję je przy pomocy tłuczka. Obficie posypuję pieprzem, solę, układam kawałki fety, pokrojonego w paseczki pomidora i gałązkę rozmarynu. Roladki zwijam, związuję nicią,obtaczam w mące ryżowej wymieszanej z papryką,a  następnie w bułce tartej. Gotowe roladki przekładam na rozgrzany tłuszcz. Smażę na małym ogniu około  10 minut a następnie wkładam je do ciepłego piekarnika.
Teraz zajmuję się  kolorową sałatką. Kroję warzywa-jak komu w wygodniej, w plastry, ćwiartki czy kostkę. Dodaję posiekany szczypiorek i koperek, na warzywach układam pokruszoną fetę i prażone ziarna słonecznika. Całość polewam olejem lnianym, doprawiam solą i pieprzem.

Ostatni etap to utłuczenie kartofli razem z mlekiem i dodanie do niego czosnku niedźwiedziego. Teraz roladki, sałatka i puree lądują na talerzu.

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.