Vege

Zupa-krem z cukinii

1 Min. czytania
Cukiniowo u mnie ostatnio. Konfitury z cukinii z imbirem i cytryną okazały się wyjątkowo pyszne, tak pyszne, że zamiast do słoika trafiły do bieżącej konsumpcji. Niby nic nie szkodziło bo cukinia przybyła do nas w darze od wujostwa, jeżeli miarą bogactwa byłaby ilość cukinii byłabym milionerką. W każdym razie jesienna aura ostatnich dni spowodowała u mnie chęć na zupę. Nie jestem wielką fanką zup. W zasadzie  lista tych, których nie lubię jest dwa razy dłuższa niż tych, które wcinam ze smakiem. Ale mam pewną słabość, tą słabością są wszystkie zupy kremy. Tak więc część cukinii skończyła w garnku jako podstawa tej pysznej, prostej i maksymalnie kremowej zupy. Tak smacznej, że pełen garnek zniknął w parę chwil.
Składniki:
4-5 cukinii
3 duże ziemniaki
1 spora cebula 
2 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu 
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz, lubczyk,oregano, imbir
Domowe grzanki: czerstwe pieczywo, czosnek, oliwa

Warzywa obieram( 2 cukinie obieram zostawiając paski skórki) i kroję w kostkę,a cukinię w paski. Na rozgrzanej oliwie podsmażam ziemniaki z czosnkiem i cebulą. Po jakichś 5 minutach dorzucam cukinię. Smażę całość do momentu aż cukinia zmięknie i puści sok.Wtedy dolewam bulion. Ja wykorzystałam rosół jaki został z poprzedniego dnia. Można użyć również warzywnego bulionu, albo poratować się kostką rosołową. Oczywiście najlepiej opierać się na domowych półproduktach, ale byłabym hipokrytką mówiąc,że nigdy z nich nie korzystam. Bulion powinien zakryć warzywa.  Doprawiam pieprzem, imbirem, lubczykiem i oregano-daję przyprawy wedle uznania, chwilę gotuję razem.

Następnie miksuję zupę i podgrzewam aby przyprawy uwolniły cały swój aromat. Ciepły krem rozlewam do miseczek.

Zupę podaję z grzankami-na oliwie podsmażam ząbek czosnku, dodaję pokrojony w kostkę chleb i smażę aż stanie się złocisty. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.