Banan i masło orzechowe. Ten duet od zawsze dodaje energii. I nie oszukujmy się, ten duet po prostu świetnie smakuje razem. Na śniadanie przygotowałam sobie taki właśnie budyń. Gęsty, kremowy, o pysznym, mocno orzechowym smaku. Wspaniale smakuje na ciepło, ale również na zimno zrobi wrażenie. Lekki, ale i bardzo sycący. W sam raz na aktywny dzień. Na ten dzień poza domem przygotowałam sobie właśnie solidną porcję takiego budyniu. Po pracy czekała mnie wizyta u dentysty. A po niej relaks z koleżanką. Wróciłam do domu bardzo późno i nie zauważyłam nawet, że zaczął się już listopad. Czyli ten miesiąc, którego bardzo, bardzo nie lubię. Mam nadzieję,że minie szybko. I w miarę bezboleśnie. Tego i Wam życzę. Trzeba sobie osładzać te ponure dni, właśnie takimi pysznymi śniadaniami.
Składniki:
250 ml mleka
150 gramów ryżu – najlepiej jaśminowego
1 banan
2 łyżki masła orzechowego (kremowego)
Szczypta cynamonu
Dwukrotnie płuczę ryż, zalewam 100 ml wody, dodaję cynamon i sól. Gdy ryż wchłonie wodę, zalewam go mlekiem, dodaję czubatą łyżkę masła orzechowego i gotuję aż ryż wchłonie całe mleko i będzie bardzo kremowy. Dodaję połówkę banana, pokrojonego w plasterki. Miksuję na gładki krem.
Budyń podaję z bananem i resztą masła orzechowego.
Na taki deser to ja się do Ciebie wpraszam 🙂 Pysznie 🙂
🙂
ale dostojny:D
Masło orzechowe ♥
Musi być smaczny 🙂
🙂
kocham aż za bardzo;)
jest,jest:)
wygląda przepysznie!
idealny na jesienne śniadanie
W takiej formie nie jadłam, ale uwielbiam ryż basmati wymieszany z masłem orzechowym i syropem klonowym 🙂
Wyśmienite połączenie 🙂
Niestety za budyniami nie przepadam 🙁
O rany, ale pysznie!
Bardzo pysznie się zapowiada.
Po prostu uwielbiam masło orzechowe, więc się piszę.
Budyń zresztą też uwielbiam! …i to jeszcze jak.
Pozdrawiam ciepło 🙂
Pychotka ☺☺
No, śniadanie iście królewskie 🙂 Pycha!
no ja się wpraszam, no! 😀 na takie dobroci! 😀
😉
😉
😉
😉
😉
😉
zapraszam 🙂
🙂
Takiego budyniu jeszcze nie robiłam, nawet nie wpadłabym na pomysł budyniu ryżowego – ale zrobię na pewno, bo ostatnio śniadania na ciepło to must have 😉
Budyniu ryżowego jeszcze nigdy nie robiłam, ale muszę kiedyś spróbować 🙂
Wygląda przepysznie.
Takie połączenia to ja bardzo lubię 😀
polecam 🙂
🙂
spróbuj koniecznie:)
Jestem na tak <3
Mam słoik masła orzechowego i jakoś nie mogą go zacząć. Może tak go wykorzystam?:)
Już po przeczytaniu tytułu pociekła mi ślinka…
Wygląda pysznie 🙂
Uwielbiam łączyć budyń z bananem 😀
😉
warto;)
😉
😉
😉
Moje ukochane smaki 🙂 pyszności 🙂
Pożywny i pewnie smaczny 🙂
😉
bardzo smaczny 🙂
Powiedziałabym więcej – to trio idealne 🙂
😉
Narobiłaś mi ochoty na taki budyń 🙂
takie desery uwielbiam,często robię z moim synkiem 🙂
Mniam…pycha!