Obiady

Schabowe Ewy Wachowicz

1 Min. czytania

 W nowy tydzień wchodzę z obiadową propozycją. Taką solidną, bo zaczniemy od schabowego. Przekornie, bo dla wielu to takie weekendowe danie, a ja idę pod prąd i proszę bardzo, zapraszam na tradycyjny obiad. Ale czy taki tradycyjny? Jest nieco inny, bo sposób przygotowania, chociaż bardzo prosty, to jednak zapewnia nieco inny smak. Kotlety marynowane w majonezie są tak delikatne i soczyste, że warto je zrobić. Są delikatne i ziołowe. Bardzo aromatyczne, podane tradycyjnie,  z mizerią i ziemniaczkami. Nie tylko na weekend, ale i w ciągu tygodnia. Idealnie, kiedy mięso zamarynujecie rano, i po pracy po prostu usmażycie te pyszne kotleciki. Przepis znalazłam w babskiej gazetce, która umiliła mi jazdę w korku. Kiedy autobus stanął w tym wielkim korku, ja znalazłam inspirację na najbliższy obiad. Jak widać fajnie czasem utknąć  w korku, przejrzeć kolorową prasę i odmienić zwykłe schabowe. Podajcie je rodzince i szykujcie się na komplementy. Te na pewno się pojawią!

Składniki:

4 kotlety schabowe

1 duże jajko

2 łyżki majonezu

Sól

Pieprz

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego koperku

2 łyżki bułki tarte

Masło klarowane do smażenia

Do podania:

Ziemniaki i mizeria

Kotlety lekko rozbijam. W misce rozkłócam jajko, dodaję sól, pieprz, zioła i majonez, dokładnie mieszam. W mieszance maczam kotlety, odkładam do lodówki na minimum 2 godziny. 

Rozgrzewam masło klarowane, kotlety panieruję w bułce tartej. Smażę po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. 

Kotlety podaję z mizerią i ziemniakami.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.