Tortownicę smaruję masłem. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni, na dnie wkładam naczynie z wodą.
Pierniczki rozgniatam- ja robię to przy pomocy tłuczka. Roztapiam masło, wlewam do ciasteczek, mieszam. Ciasteczkową masą wylepiam dno tortownicy, trzymam w lodówce przez minimum kwadrans.
Szykuję masę serową. Twaróg należy zmielić minimum dwukrotnie- nie polecam sera z wiaderka. Do twarogu dodaję jajka i cukier, dokładnie ucieram wszystkie składniki. Następnie dodaję serek mascarpone oraz przyprawy, dalej ucieram. Do śmietanki wsypuję dwa proszki budyniowe, mieszam tak aby w śmietance nie było grudek budyniu-nie ubijam. Do masy serowej dolewam śmietankę, chwilę mieszam.
Z lodówki wyjmuję tortownicę, na ciasteczkowy spód wylewam masę serową. Sernik piekę 10 minut w 190 stopniach, następnie zmniejszam temperaturę i piekę ciasto 45-50 minut w 160 stopniach.
Po upieczeniu studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmuję go z piekarnika dopiero jak całkowicie ostygnie.
Łączę cukier z cynamonem, posypuję wierzch mieszanką przez sitko. Dekoruję pierniczkami.
Sernik należy przechowywać w lodówce, najlepiej zrobić go wieczorem i podać dnia następnego.
Sernikożercy, łączmy się! Mam dla Was wspaniały przepis na Święta. Sernik piernikowy, ja robiłam go już dwa razy i z pewnością powtórzę z okazji Świąt. Inspiracja dla tego przepisu, była wizyta w kawiarni. Zjadłam tam wyśmienity sernik piernikowy. Był on naprawdę ciekawy, piernikowy dół, wyjątkowo delikatny środek, i mocno cynamonowy wierzch.I cóż, postanowiłam odtworzyć ten smak w domu. Stworzyłam tak samo kremowy i aksamitny środek. Po prostu ideał. Użyłam kombinacji twarogu, mascarpone i śmietanki kremówki. Chyba nigdy nie jadłam tak dobrego i idealnego sernika. Dosłownie rozpływał się w ustach. To jest najlepszy sernik, jaki można sobie wyobrazić na świątecznym stole. I któż by pomyślał, że do stworzenia tego sernika, popchnęła mnie wizyta w kawiarni i nadszarpnięta duma, bo rodzina uznała, że to wspaniały deser. Faktycznie. Był wspaniały. I wiecie co? Nieskromnie powiem, wyszło lepiej! Zachwycił moją rodzinę. Smakował idealnie, niesamowicie świątecznie. Zróbcie koniecznie.
Składniki:
Spód:
200 gramów pierniczków ( kruche, bez czekolady i nadzienia)
80 gramów masła
Masa serowa:
1 kg twarogu ( ja używam śmietankowego ze Strzałkowa)
250 gramów mascarpone
250 ml śmietanki 36 %
3 duże jajka
80 gramów cukru
2 paczki budyniu śmietankowego
2 paczki cukru z prawdziwą wanilią
Duża szczypta kardamonu
Na wierzch:
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Kilka pierniczków
Dodatkowo- masło do wysmarowania tortownicy
Faktycznie prezpis na idealny świateczny sernik. Wygląda pysznie
dziękuję 🙂
Wspaniały na święta!
uwielbiam serniki.
😉
To ten Twój rewelcyjny sernik 😀
Nie jadłam jeszcze takiego sernika.
No Kochana, po takiej rekomendacji sernik koniecznie trzeba upiec 😊
dokładnie!
polecam:)
koniecznie!
Jak sernik to biorę w ciemno a jeszcze z tak pysznym spodem to już w ogóle 🙂
😉
Uwielbiam serniki, więc chętnie wypróbuję ten przepis 😀
Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
😉
o ludu to dla mnie! Kocham serniki:)
Wygląda rewelacyjnie!
idealny na bozonarodzeniowy stół! magia <3
🙂
dziękuję 🙂
oj tak, polecam na Święta:)
Bardzo lubię i sernik i piernik więc to połączenie idealne dla mnie!
Wow, cudo !
😉
😉
Cudowny serniczek kochana 🙂 też na święta piekę piernikowy 🙂
😉
Oh, uwielbiam serniczki! Nigdy nie jadłam pierniczkowego więc może się skuszę i upiekę na święta ❤
wygląda wybornie – mniam!
Wygląda wspaniale,szkoda że piekarnik mi się zepsuł…
I na pewno sernik pięknie pachnie 🙂
😉
😉
pachnie i smakuje obłędnie:)
Wspaniały ten serniczek! Ślinka cieknie 😀 W zeszłym roku jadłam podobny i smakował obłędnie 😉
;0
I już nigdzie on się nie zgubi 😀
Ależ zapachniało Świętami. Mogła bym zjeść całą blaszkę takiego ciasta 🙂
ja też:)
Rzeczywiście, gdy powiększy się zdjęcie, widać, jaki jest kremowy 🙂
Przepis idealny dla mnie, moje smaki, mniam!
🙂
🙂
Ten komentarz został usunięty przez autora.
będę to jeść:)
Jeśli tak smakuje jak wygląda, to bomba! 🙂 Ja piekę na święta czekoladowy też z nutą piernikową ;D
Mniam, uwielbiam 🙂