Ciasta

Sernik pierniczkowy

2 Min. czytania
Sernikożercy, łączmy się! Mam dla Was wspaniały przepis na Święta. Sernik piernikowy, ja robiłam go już dwa razy i z pewnością powtórzę z okazji Świąt. Inspiracja dla tego przepisu, była wizyta w kawiarni. Zjadłam tam wyśmienity sernik piernikowy. Był on naprawdę ciekawy, piernikowy dół, wyjątkowo delikatny środek, i mocno cynamonowy wierzch.I cóż, postanowiłam odtworzyć ten smak w domu. Stworzyłam tak samo kremowy i aksamitny środek. Po prostu ideał. Użyłam kombinacji twarogu, mascarpone i śmietanki kremówki. Chyba nigdy nie jadłam tak dobrego i idealnego sernika. Dosłownie rozpływał się w ustach. To jest najlepszy sernik, jaki można sobie wyobrazić na świątecznym stole. I któż by pomyślał, że do stworzenia tego sernika, popchnęła mnie wizyta w kawiarni i nadszarpnięta duma, bo rodzina uznała, że to wspaniały deser. Faktycznie. Był wspaniały. I wiecie co?  Nieskromnie powiem, wyszło lepiej! Zachwycił moją rodzinę. Smakował idealnie, niesamowicie świątecznie. Zróbcie koniecznie.


Składniki:
Spód:

200 gramów pierniczków ( kruche, bez czekolady i nadzienia)
80 gramów masła

Masa serowa:

1 kg twarogu ( ja używam śmietankowego ze Strzałkowa)
250 gramów mascarpone
250 ml śmietanki 36 %
3 duże jajka
80 gramów cukru
2 paczki budyniu śmietankowego
2 paczki cukru z prawdziwą wanilią
Duża szczypta kardamonu
Na wierzch:

4 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Kilka pierniczków

Dodatkowo- masło do wysmarowania tortownicy

Tortownicę smaruję masłem. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni, na dnie wkładam naczynie z wodą.
Pierniczki rozgniatam- ja robię to przy pomocy tłuczka. Roztapiam masło, wlewam do ciasteczek, mieszam. Ciasteczkową masą wylepiam dno tortownicy, trzymam  w lodówce przez minimum kwadrans.
Szykuję masę serową. Twaróg należy zmielić minimum dwukrotnie- nie polecam sera z wiaderka. Do twarogu dodaję jajka i cukier, dokładnie ucieram wszystkie składniki. Następnie dodaję serek mascarpone oraz przyprawy, dalej ucieram. Do śmietanki wsypuję dwa proszki budyniowe, mieszam tak aby w śmietance nie było grudek budyniu-nie ubijam. Do masy serowej dolewam śmietankę, chwilę mieszam.
Z lodówki wyjmuję tortownicę, na ciasteczkowy spód wylewam masę serową. Sernik piekę 10 minut w 190 stopniach, następnie zmniejszam temperaturę i piekę ciasto 45-50 minut w 160 stopniach.
Po upieczeniu studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmuję go z piekarnika dopiero jak całkowicie ostygnie.
Łączę cukier z cynamonem, posypuję wierzch mieszanką przez sitko. Dekoruję pierniczkami.
Sernik należy przechowywać w lodówce, najlepiej zrobić go wieczorem i podać dnia następnego.

1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

45 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.