Ciasta

Sernik pierniczkowy

2 Min. czytania
Sernikożercy, łączmy się! Mam dla Was wspaniały przepis na Święta. Sernik piernikowy, ja robiłam go już dwa razy i z pewnością powtórzę z okazji Świąt. Inspiracja dla tego przepisu, była wizyta w kawiarni. Zjadłam tam wyśmienity sernik piernikowy. Był on naprawdę ciekawy, piernikowy dół, wyjątkowo delikatny środek, i mocno cynamonowy wierzch.I cóż, postanowiłam odtworzyć ten smak w domu. Stworzyłam tak samo kremowy i aksamitny środek. Po prostu ideał. Użyłam kombinacji twarogu, mascarpone i śmietanki kremówki. Chyba nigdy nie jadłam tak dobrego i idealnego sernika. Dosłownie rozpływał się w ustach. To jest najlepszy sernik, jaki można sobie wyobrazić na świątecznym stole. I któż by pomyślał, że do stworzenia tego sernika, popchnęła mnie wizyta w kawiarni i nadszarpnięta duma, bo rodzina uznała, że to wspaniały deser. Faktycznie. Był wspaniały. I wiecie co?  Nieskromnie powiem, wyszło lepiej! Zachwycił moją rodzinę. Smakował idealnie, niesamowicie świątecznie. Zróbcie koniecznie.


Składniki:
Spód:

200 gramów pierniczków ( kruche, bez czekolady i nadzienia)
80 gramów masła

Masa serowa:

1 kg twarogu ( ja używam śmietankowego ze Strzałkowa)
250 gramów mascarpone
250 ml śmietanki 36 %
3 duże jajka
80 gramów cukru
2 paczki budyniu śmietankowego
2 paczki cukru z prawdziwą wanilią
Duża szczypta kardamonu
Na wierzch:

4 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Kilka pierniczków

Dodatkowo- masło do wysmarowania tortownicy

Tortownicę smaruję masłem. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni, na dnie wkładam naczynie z wodą.
Pierniczki rozgniatam- ja robię to przy pomocy tłuczka. Roztapiam masło, wlewam do ciasteczek, mieszam. Ciasteczkową masą wylepiam dno tortownicy, trzymam  w lodówce przez minimum kwadrans.
Szykuję masę serową. Twaróg należy zmielić minimum dwukrotnie- nie polecam sera z wiaderka. Do twarogu dodaję jajka i cukier, dokładnie ucieram wszystkie składniki. Następnie dodaję serek mascarpone oraz przyprawy, dalej ucieram. Do śmietanki wsypuję dwa proszki budyniowe, mieszam tak aby w śmietance nie było grudek budyniu-nie ubijam. Do masy serowej dolewam śmietankę, chwilę mieszam.
Z lodówki wyjmuję tortownicę, na ciasteczkowy spód wylewam masę serową. Sernik piekę 10 minut w 190 stopniach, następnie zmniejszam temperaturę i piekę ciasto 45-50 minut w 160 stopniach.
Po upieczeniu studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmuję go z piekarnika dopiero jak całkowicie ostygnie.
Łączę cukier z cynamonem, posypuję wierzch mieszanką przez sitko. Dekoruję pierniczkami.
Sernik należy przechowywać w lodówce, najlepiej zrobić go wieczorem i podać dnia następnego.

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

45 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.