Ciasta

Placek jabłkowy i karmelowe orzechy

1 Min. czytania
Niby zwykłe i proste ciasto, ale dzięki orzechom w karmelu smakuje zupełnie inaczej. Do tego wydaje mi się, że wygląda całkiem, całkiem i nie trzeba się wstydzić takiego placka przed gośćmi. Jabłka i orzechy to wyjątkowo jesienny duet. Takie typowe ciasto na deszczowe popołudnie. Pięknie pachnie i już podczas pieczenia przynosi ukojenie. Jak dla mnie zapach pieczonego ciasta, jest naturalną formą aromaterapii. Uwielbiam ten czas, gdy w piekarniku mam ciasto i już za moment, wiem, że go skosztuję. Ciasto jest lekkie, delikatne, wspaniale kontrastują z nim chrupiące i słodkie orzechy. A jabłka? Zobaczcie jak uroczo wyglądają!  Polecam taki placek, typowo jesienne aromaty, umilą każdy dzień!

Składniki:
3 jajka
250 gramów mąki pszennej
80 gramów cukru
125 gramów masła
4 średnie jabłka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 paczka cukru cukru z prawdziwą wanilią

Orzechy w  karmelu:
3 garście orzeszków ziemnych
4 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
Odrobina cynamonu
1 łyżka wody

Masło i bułka tarta do formy
Ewentualnie cukier puder

Robię orzechy w karmelu. Na patelni roztapiam masło, dodaję cukier i wodę, co jakiś czas potrząsam patelnią i czekam aż cukier się rozpuści. Gdy karmel zacznie się gotować wrzucam orzechy i cynamon. Często mieszając smażę orzechu przez 2-3 minuty. Przekładam je na papier do pieczenia i odstawiam do ostudzenia.
Masło ucieram z cukrami na jasny krem. Dodaję jajka i ucieram dalej. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta, mieszam. Na koniec dolewam mleko. Ciasto wylewam do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Jabłka obieram, kroję na połówki, wycinam gniazda nasienne. Jabłka nacinam z wierzchu, nie rozcinając ich do końca. Jabłka wykładam na ciasto i lekko je wciskam w środek.Wierzch posypuję orzechami.
Placek piekę 45-50 minut w 185 stopniach.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.