Ciasta

Placek jabłkowy i karmelowe orzechy

1 Min. czytania
Niby zwykłe i proste ciasto, ale dzięki orzechom w karmelu smakuje zupełnie inaczej. Do tego wydaje mi się, że wygląda całkiem, całkiem i nie trzeba się wstydzić takiego placka przed gośćmi. Jabłka i orzechy to wyjątkowo jesienny duet. Takie typowe ciasto na deszczowe popołudnie. Pięknie pachnie i już podczas pieczenia przynosi ukojenie. Jak dla mnie zapach pieczonego ciasta, jest naturalną formą aromaterapii. Uwielbiam ten czas, gdy w piekarniku mam ciasto i już za moment, wiem, że go skosztuję. Ciasto jest lekkie, delikatne, wspaniale kontrastują z nim chrupiące i słodkie orzechy. A jabłka? Zobaczcie jak uroczo wyglądają!  Polecam taki placek, typowo jesienne aromaty, umilą każdy dzień!

Składniki:
3 jajka
250 gramów mąki pszennej
80 gramów cukru
125 gramów masła
4 średnie jabłka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 paczka cukru cukru z prawdziwą wanilią

Orzechy w  karmelu:
3 garście orzeszków ziemnych
4 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
Odrobina cynamonu
1 łyżka wody

Masło i bułka tarta do formy
Ewentualnie cukier puder

Robię orzechy w karmelu. Na patelni roztapiam masło, dodaję cukier i wodę, co jakiś czas potrząsam patelnią i czekam aż cukier się rozpuści. Gdy karmel zacznie się gotować wrzucam orzechy i cynamon. Często mieszając smażę orzechu przez 2-3 minuty. Przekładam je na papier do pieczenia i odstawiam do ostudzenia.
Masło ucieram z cukrami na jasny krem. Dodaję jajka i ucieram dalej. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta, mieszam. Na koniec dolewam mleko. Ciasto wylewam do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Jabłka obieram, kroję na połówki, wycinam gniazda nasienne. Jabłka nacinam z wierzchu, nie rozcinając ich do końca. Jabłka wykładam na ciasto i lekko je wciskam w środek.Wierzch posypuję orzechami.
Placek piekę 45-50 minut w 185 stopniach.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.