Ciasta

Sernik z matchą na czekoladowym spodzie

2 Min. czytania
Ciasto na weekend? Sernik. Ostatnio mam wielką ochotę na to ciasto. Wystarczy,że ktoś wspomni o serniku a ja już jestem gotowa do produkcji.  Tym razem stworzyłam sernik o smaku i zapachu zielonej herbaty. Zaczyna się przeprowadzka do naszego wyremontowanego mieszkania, z tego też powodu na nowo muszę uporządkować wszystkie kuchenne przybory i produkty. Znalazłam więc zapomnianą nieco saszetkę z Matchą,prezent wprost z Japonii od cudownej kuzynki Zosi. Jako, że ją znalazłam uznałam to za znak i bach, stworzyłam naprawdę wyjątkowy i przepyszny sernik. Wyszedł dwukolorowy, dół lekko zielony, górę zrobiłam zaś cytrynową. Ten sernik jest bardziej podobny do tradycyjnego z konsystencji,nie ze smaku oczywiście. Jest bardziej zbity,konkretny, ciężki i mokry. Naprawdę pyszny. Bardzo orzeźwiający, letni w smaku, delikatny, przywodzi na myśl mrożoną herbatę,szczególnie jeżeli zje się go zaraz po wyjęciu z lodówki. Powiem Wam w sekrecie,że nie mogę się doczekać powrotu do domu i spędzania czasu w mojej nowej kuchni. Co prawda wciąż brak w niej mebli,ale to co jest już mnie cieszy. Tak mnie cieszy, że szykując ten sernik odbiegłam myślami zbyt daleko. Spód sernika mi się przypiekł. Musiałam go szykować drugi raz. Nieważne, smak i aromat tego ciasta wynagradza wszystko. Idealnie pasuje do filiżanki herbaty,koniecznie zielonej.I cudownie poprawia nastrój, jesienny nastrój.
Składniki:
Sernik:
1 kg twarogu śmietankowego (nie sernikowego)
4 jajka
1,5 paczki budyniu waniliowego
1 duża cytryna
4 łyżki cukru
2 łyżki matchy
2 łyżki śmietany 18 %
Spód:
120 gramów  ciastek owsianych
2 łyżki kakao
80 gramów masła
2 łyżki masła
Dodatkowo:
Masło i kasza manna do formy
Cukier puder i matcha do posypania
Zaczynam od przygotowania spodu. Ciasteczka kruszę. Topię masło z mlekiem i  kakao i łączę z ciastkami. Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wykładam na nią ciasteczkowy spód,dociskam i podpiekam przez 8-10 minut w 180 stopniach.
Ser mielę,ja używam delikatnego śmietankowego,więc raz wystarczy. Jeżeli nie znajdziecie takiego trzeba twaróg zmielić 2-3 razy.
Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ucieram z cukrem,aż zmienią kolor na biały. Partiami dodaję twaróg, budyń i śmietanę. Ubijam białka na sztywną pianę, delikatnie łączę z masą serową. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję matchę, wylewam na ciasteczkowy spód i piekę przez 20 minut w 180 stopniach.
Do drugiej części dodaję skórkę startą z jednej cytryny oraz cytrynowy sok. Dokładnie mieszam i wylewam na podpieczoną herbacianą część sernika. Piekę ciasto 55 minut w 170 stopniach-na spodzie piekarnika kładę żaroodporne naczynie z wodą, co poprawia strukturę ciasta i zapewnia wilgotność. 
Sernik studzę w piekarniku, najlepszy jest po schłodzeniu,przez parę godzin.
Przed podaniem posypuję sernik cukrem pudrem wymieszanym z matchą.

1515 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…
Ciasta

Sernik baskijski z matchą

35 minut Min. gotowania
Wychodzę z założenia, że matchę się kocha, albo szczerze nienawidzi. Ja ją po prostu kocham i jako herbatę do picia, i jako…

46 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.