Przepis dodaję do świątecznej edycji akcji Błyskawiczne Piątki
Żółtka oddzielam od białek, ukręcam je z cukrem do białości. Partiami dodaję twaróg- trzykrotnie zmielony. Kiedy masa jest idealnie połączona dodaję proszek budyniowy i sok z cytryny. Ubijam białka na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie dodaję do sernikowej masy i łączę składniki.
Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam sernik do formy, na wierzchu układam odsączone wiśnie. Piekę ciasto przez 75 minut w 190 stopniach. Na dnie piekarnika warto włożyć naczynie z wodą, dzięki temu sernik będzie wilgotny i pięknie wyrośnie. Do całkowitego wystudzenia trzymam ciasto w piekarniku, a potem chłodzę w lodówce do czasu podania.
Moje rady
Jeżeli lubicie serniki na spodzie, ten sernik możecie przygotować na spodzie z kruchego ciasta -najlepiej czekoladowego, albo z pokruszonych kakaowych herbatników.
Oj zjadłabym kawałeczek 🙂
🙂
Pyszne i apetyczne ciacho 🙂 Uwielbiam serniki!
Wspaniały 🙂 porywam duży kawałek 🙂
Cudowny serniczek 🙂 Kusi niesamowicie 😉
Wygląda rewelacyjnie 🙂
Sernika z wiśniami nie jadłam, ale Twój bardzo zachęca 🙂
🙂
🙂
🙂
dziękuję:)
polecam:)
Oj tak, na spodzie kakaowym smakowałby wybornie – uwielbiam połączenie wiśni i kakao 🙂 A patent z blaszką z wodą wypróbowałam, jak ostatnio piekłam sernik – wszyscy się zachwycali, że nie wyszła zbita, ciężka masa, którą ledwo da się przełknąć, tylko soczysta chmurka 🙂 Lubię takie serniki.
Ja osobiście wolę takie ciężkie, tradycyjne serniki piec bez spodu,te bardziej kremowe, z dodatkiem śmietany zaś lubię ze spodem:)
Wygląda smakowicie! Również uwielbiam serniki. Byleby nie z rodzynkami, bo ich nie cierpię ;p
A ja serników nie lubię, więc po raz pierwszy jak patrzę na Twoje zdjęcia, to nie zazdroszczę ;p
omomomm:D
Świetnie połączenie sernika i wiśni.
Poproszę o kawałek 🙂
nigdy nie jadłam sernika bez spodu!
Ehh to jest właśnie coś czego się obawiam lekko przy diecie wegańskiej- że nie będę się potrafiła powstrzymać przed spróbowaniem sernika:) Dlatego dopuszczam po prostu taką możliwość, tym bardziej, że moja ciocia piecze genialne serniki! Z wiśniami, nawet tymi z kompotu prezentuje się super apetycznie:) chodził chodził za tobą i w końcu cię dopadł:)
🙂
zapraszam 😉
🙂
🙂
Nie słyszałam o takim serniku jeszcze, co jest dziwne – bo jestem sernikową maniaczką. Zachęciłaś mnie, aby sobie taki przygotować.
Pysznie wygląda.
Pozdrowionka! 🙂
Z wielką przyjemnością spałaszowałabym kawałek takiego serniczka. Piekłam z brzoskwiniami i ananasem, z wiśniami – jeszcze nie.
polecam:)
polecam spróbować:)
ja lubię tylko serniki na zimno:)
Cudny serniczek 🙂
😉
ja zdecydowanie wolę te pieczone:)
Idealnie bo praktycznie sama masa serowa i owoce 😀
Odkąd od rana zobaczyłyśmy go na IG wiśnie nie dawały nam spokoju i dobrze, że jeszcze miałyśmy ostatni słoiczek domowego dżemu wiśniowego xD Właśnie zjedzony 😛
Uwielbiam wszelkie odmiany serników – zarówno te pieczone, jak i na zimno. A ten wygląda obłędnie, z chęcią bym skosztowała! 🙂
Wygląda mega pysznie!
Pozdrawiam,
DaisyLine
🙂
dziękuję:)
😉
Sernik to podstawa każdych świąt. A podstawą dobrego sernika jest twaróg!
Twój sernik wygląda świetnie. I z pewnością tak samo smakuje!
Pychota! 🙂
🙂
🙂
Nie mam zdolności kulinarnych, ale spróbuje Twojego przepisu. A nuż się uda 🙂
polecam, przepis jest wyjątkowo wręcz prosty:)
Z wiśniami jeszcze nie robiłam sernika, chętnie bym spróbowała 😉
Przypomniałaś mi, że dawno sernika nie piekłam…
🙂
🙂
ja również kocham serniki wszelakie 🙂
🙂
Uwielbiam ☺