Ciasta

Sernik z wiśniami

2 Min. czytania
Sernik. Moja wielka miłość, nie ma co udawać. Już tydzień temu za mną chodził. Był cierpliwy, niczym zakochany 14 latek. Nieco nieśmiały, ale jaki skuteczny. W końcu się doczekał, zaproszenie na spotkanie zostało przyjęte. Niczym pryszczata 13 latka z radością szykowałam się na spotkanie z moim wyśnionym sernikiem. Tym  razem z tęsknoty za letnimi miesiącami do ciasta dodałam wiśnie. Mała to była zmiana, bo przepis-na prośbę  mej mamy, był bardzo tradycyjny. Bez spodu, tradycyjnie 8 jajek, wiejski twaróg, i ten mały,acz znaczący dodatek. Wiśnie. Chociaż z kompotu, to przywołujące letnie wspomnienia. Sernik z wiśniami smakuje wybornie, wspaniale, po prostu idealnie. Owoce dodają subtelnej słodyczy, sok z wiśni zaś sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne i jeszcze bardziej kremowe. Myślę,że ten sernik nie tylko będzie idealnym towarzyszem luźnych weekendów, ale również wspaniale będzie prezentował się na świątecznym stole. Delikatny, ale i ciężkawy. Konkretny sernik, na konkretny sernikowy głód. Ja dziś się nim zajadałam. Bo sobie na to zasłużyłam. Sobotę miałam pracującą. Wiosenne porządki w firmie poczynione. Miło się wróciło do domu, w taką piękną sobotę i mieć w zanadrzu kawałek takiego ciasta. Dobry sernik, odpędzi każde, dosłownie każde zmęczenie i wprowadzi w idealny nastrój.
Przepis dodaję do świątecznej edycji akcji Błyskawiczne Piątki

Składniki:

1 kg twarogu wiejskiego śmietankowego
8 jajek
8 łyżek cukru kokosowego
1,5 paczki budyniu waniliowego
Sok z połowy cytryny
200 gramów wiśni z kompotu

Dodatkowo :
Masło i bułka tarta do formy, szczypta soli

Żółtka oddzielam od białek, ukręcam je z cukrem do białości. Partiami dodaję twaróg- trzykrotnie zmielony. Kiedy masa jest idealnie połączona dodaję proszek budyniowy i sok z cytryny. Ubijam białka na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie dodaję do sernikowej masy i łączę składniki.

Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam sernik do formy, na wierzchu układam odsączone wiśnie. Piekę ciasto przez 75 minut w 190 stopniach. Na dnie piekarnika warto włożyć naczynie z wodą, dzięki temu sernik będzie wilgotny i pięknie wyrośnie. Do całkowitego wystudzenia trzymam ciasto w piekarniku, a potem chłodzę w lodówce do czasu podania.

Moje rady
Jeżeli lubicie serniki na spodzie, ten sernik możecie przygotować na spodzie z kruchego ciasta -najlepiej czekoladowego, albo  z pokruszonych kakaowych herbatników.

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

62 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.