Śniadania na słodko

Śniadaniowe gofry pełnoziarniste

1 Min. czytania

 Ileż ja czekałam na te słoneczne poranki! Ileż ja czekałam na to, by budziło mnie słońce, a nie szarość poranka. Uwielbiam ten wiosenny czas.  Od razu mam ochotę do życia i mam ochotę z tego życia czerpać garściami od samego rana. W końcu nie chce mi się spać po 16 godzin na dobę. A jak poranek, zaczynam od pysznego śniadania, to w ogóle, czuję, że to będzie mój dzień. I wiecie co? Rano znów mam ochotę na gotowanie. Nie tylko na złapanie w locie jogurtu i już, jestem w drodze do pracy. Nie, wstaję przed budzikiem i szykuję pyszne śniadanie. Dawno nie robiłam gofrów, więc z wielką radością usmażyłam je na pierwszy posiłek. Jako,że to gofry śniadaniowe, więc zamieniłam zwykłą mąkę, na zdrową, pełnoziarnistą. Same zaś gofry podałam z pysznym miodowym jogurtem i masą owoców. To śniadanie idealne, nawet kiedy chwilowo zrobiło się znów nieco zimniej. Ale mam nadzieję,że do najcieplejszej zimowej kurtki już nie wrócę. Aby zaczarować pogodę, uprałam ją i schowałam na najwyższą półkę w garderobie. Niech to słoneczne śniadanie, przywoła same pogodne chwile!


Składniki na 6 gofrów:

1 duże jajko

350 gramów mąki pełnoziarnistej

250 ml mleka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4-5 łyżek oleju rzepakowego

Szczypta soli

Ekstrakt waniliowy 

2 banany

1 duża gruszka

4 łyżki jogurtu naturalnego

Łyżka miodu

Banany kroję w plasterki, gruszki obieram i kroję w kostkę. Jogurt mieszam z miodem, odkładam na bok. 

Rozgrzewam gofrownicę z odrobiną oleju. 

Miksuję jajko z mlekiem, olejem, solą i wanilią. Delikatnie dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję na ciasto konsystencji gęstej śmietany. 

Na rozgrzaną gofrownicę wylewam porcje ciasta. Smażę gofry do zarumienienia, studzę przez chwilę na kratce kuchennej. Gofry podaję z jogurtem i owocami.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.