Desery

Świąteczna Stefanka

1 Min. czytania
Przybywam dziś z pomysłem na naprawdę błyskawiczne ciasto, o smaku świąt. Do jego przygotowania będziecie potrzebować paru składników i wolnych 10 minut. Moja propozycja to udawany makowiec. Bez pieczenia, bez nadmiaru pracy. 10 minut i trochę czasu w lodówce. I już, gotowe. Można serwować i zbierać pochwały. I słuchać zachwytów padających z każdej strony. Bo chociaż to ciasto jest tak bajecznie proste, to jest jeszcze przepyszne!  Do tego nikt nie mógł zgadnąć z czego je przygotowałam. Naprawdę, nikt nie poznał smaku kaszy manny. A to przecież główny składnik tego deseru. Ale tutaj smakuje jak najlepszy krem o smaku makowca. Jeżeli chcecie poczuć smak świąt, to koniecznie przygotujcie tę zimową Stefankę o smaku świąt. Nie będziecie zawiedzeni nic a nic. Czy ja dobrze kojarzę? Już dziś jest piątek? Uff, marzę o 5 minutach dla siebie.

Składniki:
1 duża paczka kakaowych herbatników
300 gramów kaszy manny
550 ml mleka ( roślinne lub zwykłe)
4 czubate łyżki maku
2 łyżki miodu
Łyżeczka olejku migdałowego
3 garście suszonej żurawiny
1 czubata łyżka masła
Polewa:
50 gramów gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
3 garście orzechów w karmelu

Blaszkę do pieczenia ( polecam taką z wyjmowanym dnem) wykładam folią do żywności. Układam warstwę herbatników.
W garnku podgrzewam mleko z olejkiem migdałowym, makiem i żurawiną. Gdy zacznie się gotować, powoli wsypuję kaszę mannę i mieszając gotuję na gęsty krem – trwa to około 10 minut. Dodaję masło i miód, dokładnie mieszam.
Ciepłą masę rozprowadzam na warstwie ciastek, przykrywam kolejną warstwą ciastek.

Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Gęstą polewą smaruję ciasto, posypuję orzechami. Deser chłodzę minimum dwie godziny przed podaniem. Najlepsze jest jednak następnego dnia po przygotowaniu.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…

48 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.