Ciasta

Szybki piernik powidłowo-migdałowy

1 Min. czytania
Piernik to dla mnie obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Ten zapach, korzenny, lekko pikantny, jedyny w swoim rodzaju. Nie da się go pomylić z żadnym innym. Uwielbiam pierniki i nie ukrywam, jem je nie tylko w okresie świątecznym, aczkolwiek muszę przyznać, że w otoczeniu choinki i zapachu pomarańczy, smakuje jeszcze lepiej! Ten piernik zrobiłam przed świętami, po to, by po całym dniu wypełnionym porządkami, zakupami, pakowaniem prezentów i pucowaniem zastawy, wieczorem posiedzieć przy świątecznym filmie z dobrym ciastem pod ręką. Piernik z powidłami jest naprawdę pyszny. Wilgotny, bardzo korzenny i wyrazisty w smaku. Jego pewną surowość łagodzi dodatek polewy z dwóch rodzajów czekolady. Dzięki temu piernik jest słodki, chociaż wciąż intensywny w smaku. Jak dla  mnie jest to piernik idealny. Do tego jego przygotowanie zajmuje mniej niż kwadrans, brudzi się jeden garnek, i jest banalnie wręcz proste. Wystarczą dobre chęci, kilka uczciwych składników- miód, masło, domowe powidła i piernik już się piecze. A podczas pieczenia wypełnia dom najpiękniejszymi świątecznymi aromatami.

Składniki:
450 gramów mąki pszennej
3 jajka
120 gramów masła
150 ml mleka
1/2 szklanki miodu ( u mnie gryczany)
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki mielonych goździków
Pół łyżeczki mielonego imbiru
Duża szczypta kardamonu
Szczypta pieprzu
4 pełne łyżki śliwkowych powideł
2 garście posiekanych migdałów


Polewy:

1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1 łyżka mleka
1/2 tabliczki białej czekolady
1 łyżka mleka


Kilkanaście migdałów do dekoracji

W garnku z grubym dnem roztapiam masło razem z miodem i wszystkimi przyprawami. Dolewam mleko i chwilę studzę.
Mąkę przesiewam z kakao i sodą. Dosypuję do mlecznej mieszanki, dokładnie miksuję składniki. Wbijam jajka, dodaję powidła i migdały, mieszam całość.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, piekę piernik przez 55-60 minut w 190 stopniach z termoobiegiem.
Gdy ciasto się studzi roztapiam osobno obie czekolady, najpierw piernik smaruję ciemną polewą, a następnie robię kleksy z białej czekolady. Posypuję migdałami.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…

42 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.