Ciasta

Szybki piernik powidłowo-migdałowy

1 Min. czytania
Piernik to dla mnie obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Ten zapach, korzenny, lekko pikantny, jedyny w swoim rodzaju. Nie da się go pomylić z żadnym innym. Uwielbiam pierniki i nie ukrywam, jem je nie tylko w okresie świątecznym, aczkolwiek muszę przyznać, że w otoczeniu choinki i zapachu pomarańczy, smakuje jeszcze lepiej! Ten piernik zrobiłam przed świętami, po to, by po całym dniu wypełnionym porządkami, zakupami, pakowaniem prezentów i pucowaniem zastawy, wieczorem posiedzieć przy świątecznym filmie z dobrym ciastem pod ręką. Piernik z powidłami jest naprawdę pyszny. Wilgotny, bardzo korzenny i wyrazisty w smaku. Jego pewną surowość łagodzi dodatek polewy z dwóch rodzajów czekolady. Dzięki temu piernik jest słodki, chociaż wciąż intensywny w smaku. Jak dla  mnie jest to piernik idealny. Do tego jego przygotowanie zajmuje mniej niż kwadrans, brudzi się jeden garnek, i jest banalnie wręcz proste. Wystarczą dobre chęci, kilka uczciwych składników- miód, masło, domowe powidła i piernik już się piecze. A podczas pieczenia wypełnia dom najpiękniejszymi świątecznymi aromatami.

Składniki:
450 gramów mąki pszennej
3 jajka
120 gramów masła
150 ml mleka
1/2 szklanki miodu ( u mnie gryczany)
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki mielonych goździków
Pół łyżeczki mielonego imbiru
Duża szczypta kardamonu
Szczypta pieprzu
4 pełne łyżki śliwkowych powideł
2 garście posiekanych migdałów


Polewy:

1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1 łyżka mleka
1/2 tabliczki białej czekolady
1 łyżka mleka


Kilkanaście migdałów do dekoracji

W garnku z grubym dnem roztapiam masło razem z miodem i wszystkimi przyprawami. Dolewam mleko i chwilę studzę.
Mąkę przesiewam z kakao i sodą. Dosypuję do mlecznej mieszanki, dokładnie miksuję składniki. Wbijam jajka, dodaję powidła i migdały, mieszam całość.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, piekę piernik przez 55-60 minut w 190 stopniach z termoobiegiem.
Gdy ciasto się studzi roztapiam osobno obie czekolady, najpierw piernik smaruję ciemną polewą, a następnie robię kleksy z białej czekolady. Posypuję migdałami.

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

42 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.