Ciasta

Szybkie pierniczki last minute

1 Min. czytania
Jeżeli przegapiliście przedświąteczne pieczenie pierniczków, mam przepis dla Was. A jeżeli nie lubicie wałkować i godzinami stać w kuchni piekąc blacha, za blachą, to też mam przepis dla Was. Bardzo szybkie pierniczki, które nie wymagają ani nabierania miękkości przez parę dni. Nie wymagają dojrzewania, wałkowania i żmudnego dekorowania. To prawdziwe pierniczki last minute. Mają miękki środek, są smakowite, bardzo korzenne, idealnie smakują z lukrem i czekoladą. Po prostu są stworzone do tego by raczyć się nimi w towarzystwie świątecznej kawy i herbaty. Same w sobie nie są zbyt słodkie, lukier i czekolada wspaniale się komponują. Takie pierniczki warto przygotować też wtedy, jeżeli nigdy ich nie piekliście, bo baliście się porażki. Wychodzą za każdym razem. Jeżeli lubicie mocno korzenne smaki, to musicie ich spróbować. A ja właśnie dziś zaczynam mój świąteczny urlop. Chociaż najbliższe 3 dni z urlopem nie będą miały nic wspólnego, to jak dziecko cieszę się na te wszystkie przygotowania. Choć wieczorami będę padać z wyczerpania, to ubóstwiam ten świąteczny rozgardiasz i zamieszanie.


Składniki:
400 gramów mąki
4 łyżki miodu
2 jajka
3 łyżki cukru
100 gramów masła
3 łyżki domowej mieszanki przypraw do piernika (cynamon, mielone goździki, imbir, kardamon, pieprz, szczypta chilli)
Łyżka sody

Dodatkowo:
Cukier, sok z cytryny, gorzka czekolada, cukrowe perełki

Do garnuszka wsypuję cukier, podgrzewam go parę minut, aż zacznie zamieniać się  w karmel, dodaję 100 ml wody i zdejmuję z ognia. Następnie dodaję miód i 100 gramów mąki, dokładnie łączę całość. Odstawiam na parę minut. Do masy dodaję posiekane masło, jajka, resztę mąki z sodą i przyprawami. Szybko zagniatam   gładkie ciasto.
Z ciasta odrywam kulki, układam je na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem. Pierniczki piekę około 15 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu część lukruję cytrynowym lukrem, a resztę polewam roztopioną gorzką czekoladą i dowolnie dekoruję.

Moje rady:
Do ciasta możecie dodać skórkę pomarańczową, albo dowolne bakalie.
A na koniec trochę świątecznego klimatu 🙂

1515 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…
Ciasta

Sernik baskijski z matchą

35 minut Min. gotowania
Wychodzę z założenia, że matchę się kocha, albo szczerze nienawidzi. Ja ją po prostu kocham i jako herbatę do picia, i jako…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.