
Keks to ciasto, które powinno znaleźć się na świątecznym stole. Wypełniony bakaliami, ma symbolizować dostatek i pomyślność, więc lepiej by go nie zabrakło. Nie zamierzam dyskutować z tradycją i przesądami, więc z pewnością przygotuję ten rodzaj ciasta na Wigilię. Tymczasem zapraszam na makowy keks z suszoną żurawiną i polewą z białej czekolady. Taki mniej tradycyjny, ale za to tak samo pyszny. To moje tegoroczne odkrycie. Keks jest idealny, ani nazbyt słodki, ani nijaki. Biała czekolada i kwaskowata żurawina. Do tego bardzo świąteczny akcent w postaci maku. Ciasto jest bezproblemowe, praktycznie wymaga wolnych 10 minut. I już jest w piecu. Na pewno będzie smakować wszystkim, a łatwość przygotowania sprawi, że z chęcią go wypróbujecie. Nie tylko na święta.
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej tortowej
125 gramów masła
Pół szklanki mleka
3 małe jajka
4 łyżki brązowego cukru
0,5 szklanki maku
4 garście suszonej żurawiny
Aromat rumowy
Łyżka proszku do pieczenia
Polewa:
Tabliczka białej czekolady
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
Masło i kasza manna do formy
Żurawinę zalewam wrzątkiem, zostawiam na 5 minut, odcedzam.
Masło roztapiam, dodaję mleko, studzę.
Do ostudzonej masy dodaję jajka, aromat i cukier, miksuję na gładki krem.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy razem z makiem, mieszam całość. Na koniec dodaję żurawinę, mieszam delikatnie. Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, przelewam ciasto. Keks piekę około 45-50 minut w 185 stopniach ( termoobieg).
Rozpuszczam białą czekoladę na parze, razem z mlekiem. Polewam nią ciasto. Można dowolnie udekorować, na przykład suszoną żurawiną, albo cukrowymi perełkami.
Uwielbiam ciasta tego typu. Takiego połączenia jeszcze nie miałam okazji spróbować.
Pozdrawiam,
Justyna
polecam serdecznie 🙂
Niestety nie lubię keksów, maku, białej czekolady 😛 ale wygląda świetnie 😉
białą czekolade zamieniam na gorzka i jestem chetna jesc caly keks sama 😀
pyszności!
😉
😉
😉
Uwielbiam te ciasta 🙂
Mogę się do Ciebie zapisać na kursy doszkalające? 😀
U mnie nie robi sie na święta keksu (i chyba nigdy nie jadłam nawet), ale Twój bardzo zachęca do zmiany tradycji 😀
U mnie keks jest zawsze na Boże Narodzenie, ale z makiem jeszcze nie próbowałam. Super!
Prezentuje się genialnie i bardzo chętnie taki zrobię za jakiś czas 🙂
U nas nigdy tego ciasta się nie robiło ale taki keks z makiem musi smakować wybitnie 🙂
Nie przepadam ze keksem 🙂 Wolę ciasta z masą 🙂
Boże Narodzenie,i brak innego alibi.
Życzę Ci pogody ducha, wszystkiego o czym kiedykolwiek marzyłaś. Spokoju i tego abyś nigdy nie musiała się bać. Nadal uważam Ciebie za osobę niezwykłą.
Najlepszych chwil dla Ciebie i Twojej rodziny.
Nic więcej, choć chciałbym tak wiele Ci życzyć jeszcze. Przepraszam … jeszcze usmiechu:)
Zb
Makowy keks to dokladnie moje klimaty, fajny przepis. Pozdrawiam 🙂
😉
wpadaj zawsze i wszędzie 🙂
spróbuj, naprawdę jest smaczne 🙂
polecam więc 😉
miło mi i mam nadzieję,że będzie smakować 🙂
🙂
ja odwrotnie 🙂
🙂
Ooo, to musi być dobre! 🙂
🙂
U mnie w domu rzaaadko pojawia się keks, a już na pewno nie jadłam takiego z białą czekoladą i makiem 🙂 Ale kompozycja składników brzmi wyśmienicie.
Idealnie w klimacie świątecznym 😀
Super pomysł, trochę jak połączenie makowca i keksu 🙂
🙂
🙂
🙂
Pięknie Ci wyrósł. Takie ciasta kojarzą mi się z kuchnią mojej Babci 🙂
dziękuję 🙂
Zjadłabym kromkę takiego keksa z wielką ochotą 🙂
Gdyby nie ta moja dieta i unikanie słodyczy to .. pożerałabym wręcz 😀
Smakowite ciacho 🙂
Brzmi pysznie i słodziutko 🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
U mnke keksu w sumie się nie robi… W tym roku planuje jakiś makowiec i biszkopt.